Korrupt volt a grúz miniszterelnök

2013.05.21. 19:06 Módosítva: 2013.05.21. 19:09

Őrizetbe vették és hivatali visszaéléssel, valamint hűtlen kezeléssel vádolják Ivane Merabisvili volt grúz miniszterelnököt. Merabisvili mellett letartóztatták a korábbi egészségügyi minisztert is.

A gyanú szerint a volt miniszterelnök több mint 3 millió dollárnyi közpénzt költött tavaly októberben az Egyesült Nemzeti Mozgalom választási kampányára. A párt elnöke Miheil Szakasvili távozó köztársasági elnök, főtitkára pedig Merabisvili.

Az ügyészség emellett azzal is gyanúsítja Merabisvilit, hogy mintegy ezer pártaktivistát alkalmazott a grúz munkaügyi minisztériumban, akiknek egyetlen feladata a párt népszerűsítése volt. Emellett a gyanú szerint a volt kormányfő törvénytelenül jutott hozzá egy luxusvillához a Fekete-tenger partján.

A grúz bíróság 48 órán belül dönt arról, hogy letartóztatja vagy óvadék ellenében szabadon engedi-e Merabisvilit. Amennyiben bűnösnek találják, héttől tizenkét évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik.

Merabisvili 2004 és 2012 között belügyminiszter volt, Miheil Szakasvili államfő 2012 júniusában nevezte ki miniszterelnökké.

Georgij Gabasvili, az Egyesült Nemzeti Mozgalom egyik képviselője szerint a letartóztatás mögött Bidzina Ivanisvili, az új kormányfő áll, a cél pedig az Egyesült Nemzeti Mozgalom megsemmisítése. „Az új kormány óriási hibát követett el″ – mondta az államfő pártjához tartozó politikus.