Melegek is szolgálhatnak a Skót Egyházban

2013.05.21. 12:00

Történelmi szavazáson döntött a Skót Egyház nagygyűlése arról, hogy a jövőben melegségüket nyíltan vállalók is lehetnek lelkészek. Ugyanakkor a félmillió hívet tömörítő egyház vezetése közölte: továbbra is fenntartja a szexualitással kapcsolatos tradicionális álláspontját, csupán lehetőséget ad a közösségeknek az eltérő értelmezésre.

A szabadabb megközelítés éveken át megosztotta a skótok református közösségét. Ezt a hétfői szavazás is jelezte: a 340 támogató mellett 282 ellenszavazatot számláltak össze. További viták is várhatók, hiszen a döntés miatt több szabályt kell módosítania az egyháznak, Nagygyűlés jövő évi összejövetelén. Ennek nyomán az új szabályozás 2015-től léphet életbe.

"A döntés teljesen zavaros, épp akkor, amikor az embereknek irányadásra volna szükségük az egyháztól" – kommentálta a szavazás eredményét a Skócia Szabad Egyházának szóvivője, aki szerint a tradicionális álláspont fenntartása és a melegek lelkészi beiktatása egymást kizáró fogalmak. Az egyháztól a 19. században elszakadt irányzat képviselői szerint a döntés miatt lemorzsolódhatnak a hívek az egyházról. Ezt támasztja alá az is, hogy hat lelkész és a Nagygyűlés két tagja lemondott tisztségéről.

Ugyanakkor a döntés az egyház élén álló John Chalmers szerint a közösség egységét és békéjét biztosítja – írta a Guardian.

"A döntés pozitív lépés egy igazságosabb társadalom felé, kiállva Skócia 21. századi haladó értékei mellett" – idézte a Daily Record Tom French melegmozgalmi képvieslő szavait a szavazás kapcsán.

Az egyházban a nyilvános vita négy éve kezdődött a melegek kinevezéséről, azután, hogy Scott Rennie lelkész nyíltan felvállalta szexuális orientációját. A népszerű lelkész állásfolgalása széles körű tiltakozást váltott ki a keresztény egyházak körében, ám a Skót Egyház fenntartotta döntését, így a saját bevallása szerint állandó kapcsolatban élő Rennie a Queen's Cross Church gyülekezetének vezetője maradhatott.