Tizenketten haltak meg Irakban

2013.05.21. 18:39

Pokolgépes merényletekben tizenketten meghaltak kedden Irakban. Ezelőtt hétfőn a lakosság többségét alkotó síiták elleni merényletekben több mint hetvenen haltak meg, míg az előző héten több mint 200 halálos áldozata volt a szunniták és a síiták közötti villongásnak. A feszültségeket táplálja a szomszédos Szíriában dúló polgárháború, és félő, hogy Irak ismét a felekezetek közötti vérontásba süllyed.

Kedden három pokolgép robbant az etnikailag vegyes lakosságú észak-iraki Kirkuk állatpiaca közelében, hat ember halt meg. Mahmúd Dzsumaa, akinek az unokafivére halt meg a robbanássorozatban, elmondta: hallotta a detonációkat, de nem hitte volna, hogy a piac a célpont, „hiszen az állatoknak semmi közük a politikához, a szektákhoz, az etnikumhoz vagy a valláshoz″.

Az olajban gazdag Kirkukot mind a síita vezetésű központi bagdadi kormány, mind a észak-iraki kurd autonómia vezetői maguknak követelik. A szintén észak-iraki Túz-Hurmátli lakónegyedében két gépkocsiba rejtett pokolgép lépett működésbe, három ember halt meg. Bagdadtól északra, egy tarmíjei katonai ellenőrző pontnál pedig egy öngyilkos merénylő három katonát ölt meg – közölték rendőrök és orvosok.

Tíz évvel a Szaddám Huszeint megbuktató amerikai invázió után még mindig nincs stabil hatalommegosztás az iraki szunniták, síiták és kurdok között, és az erőszak az utóbbi időben egyre elhatalmasodik. Eközben nő annak is a kockázata, hogy a szíriai konfliktus, amelyben főként szunniták harcolnak az alavita Bassár el-Aszad megbuktatásáért, a két fél oldalára álló síita és a szunnita hatalmak harcosai közötti regionális háborúba megy át. Az Irán támogatását élvező Hezbollah libanoni síita szervezet nemrégiben állt nyíltan Aszad oldalára.

Az iraki szunniták, akik szerint a síita Núri al-Máliki kormánya másodrendű állampolgárokként kezeli őket, december óta tartanak tömegtüntetéseket. A szunnita iszlamisták, akik közül többen az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal is kapcsolatban állnak, harcra buzdítják a szunnitákat.

Az ENSZ adatai szerint több mint 700 ember halt meg erőszakos cselekményekben Irakban áprilisban, közel öt év óta ez volt a legsúlyosabb emberveszteség. A síiták és szunniták közötti ellenségeskedések csúcspontján, 2006-2007-ben a halottak száma időnként elérte a 3000-et is havonta.