Ellophatták az ausztrál hírszerzés épületének terveit

2013.05.28. 12:14

Kínai hekkerek ellopták az ausztrál belföldi hírszerzés készülőfélben lévő épületének tervrajzát, és titkos információkhoz jutottak a canberrai kereskedelmi és külügyminisztériumból, amelynek épületében van a külföldi hírszerző ügynökség, állította az ABC News. Riportjuk szerint a kínai hekkerek agresszívebben támadják az ausztráliai cégeket, mint korábban gondolták.

A befolyásos Zöldek párt szerint az állítólagos adatlopás „akciófilmbe illő nemzetbiztonsági fiaskó", és vizsgálatot követelt az ügyben. A kormány nem erősítette meg, hogy betörtek volna titkos számítógép-hálózatokba. Viszont Bob Carr külügyminiszter megszólalt az ügyben, és azt mondta, a tévériport nem tud ártani az ország legnagyobb kereskedelmi partneréhez, Kínához fűződő kapcsolatainak.

A belföldi hírszerzés tervezett épülete 630 millió ausztrál dollárba fog kerülni, és a nyomozás egy kínai szerverig jutott el, állította az ABC. Az ellopott adatokból az is kiderül, melyik helyiségekben lesznek a kommunikációs és a számítógépes hálózatok. A behatolás egy építési vállalkozó számítógépein keresztül történt.