Észak-Korea tárt karokkal várja a délieket

2013.05.28. 10:46

Visszatérhetnek a dél-koreai üzletemberek a közösen működtetett keszongi ipari parkba, jelentette be Észak-Korea. Az északi sajtó szerint az ország kész tárgyalni az április elején blokád alá vont park újranyitásáról.

Észak-Korea már elfogadta azt a tervet, amelynek keretében dél-koreai üzletemberek keresnék fel a létesítményt karbantartási és más célokkal. A két Korea békés újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság azt ígérte, hogy teljes mértékben szavatolják a látogatásra érkező dél-koreaiak szabad áthaladását a határon. A dél-koreai országegyesítési minisztérium sürgette Phenjant, hogy a szöuli kormánnyal tárgyaljon az ügyben, ne civilekkel.

A két Korea együttműködésének utolsó jelképeként Keszongban az olcsó észak-koreai munkaerőt egyesítik a dél-koreai beruházásokkal és szakértelemmel. Észak-Korea április 3-án, a dél-koreai politikai vezetés és a szöuli lapok provokációira hivatkozva, blokád alá vonta a közösen, de északi területen működtetett keszongi ipari övezetet és megtiltotta a dél-koreaiak belépését a komplexum területére. Pár nap múlva pedig Phenjan felfüggesztett minden gyártási tevékenységet, és kivonta az ott dolgozó több mint 53 ezer munkását. Ugyanakkor azt megengedték, hogy déli munkások bent maradjanak.

Észak és Dél-Korea viszonya azután vált ismét feszültté, hogy Phenjan nukleáris csapással   fenyegette meg         déli szomszédját. Észak-Koreának      jelentős hadereje         van és több nukleáris tesztet is végrehajtott az utóbbi években. Szigorú ENSZ-szankciók vannak életben az országgal szemben és Japán és az USA is      komolyan veszi         a fenyegetéseket.