Fejbe lőttek egy török tüntetőt

2013.06.04. 07:39

Kedd hajnali sajtóértesülések szerint a déli Hatay tartományban tartott tüntetésen fejlövést kapott egy 22 éves fiatalember, aki később a kórházban belehalt sérüléseibe. A hatóságok egyelőre nem tudják, honnan érkezett a halálos lövés, a történteket vizsgálják.

Az anakarai és isztambuli tüntetéseken könnygázt és vízágyúkat vetett be a rendőrség hétfő éjjel is, hogy feloszlasson több, a kormány ellen tüntető csoportot. Ankarában a Kavaklidere lakónegyedben a rendőrség – a CNN-Türk televízió jelentése szerint – gumilövedékeket is kilőtt, itt a tüntetők kövekkel dobálták a hatóság embereit.

Isztambulban késő este az európai oldalon található Gümüssuyu negyedben dobtak könnygázgránátokat a tüntetők közé, miután azok barikádokat emeltek és tüzeket gyújtottak.

Korábban több csoportosulást szintén könnygáz bevetésével oszlattak fel, például a miniszterelnök isztambuli irodája előtt és az ankarai Kizilay téren. Mindkét városban több más tiltakozó akciót is tartottak, békésen.

Törökországban ötödik napja folynak a Recep Tayyip Erdogan kormányfő politikáját bíráló tüntetések. A miniszterelnök továbbra is tagadja, hogy tekintélyelvű irányításra törekedne, a kormány a tüntetések befejezésére szólított. Külföldön a rendőrséget is bírálták az erő aránytalan alkalmazásáért, és mindkét felet erőszakmentességre szólították.

A török orvosok szövetsége hétfőn számolt be az első halálesetről a megmozdulások kapcsán: Isztambulban még vasárnap egy fiatalembert autó ütött el egy tüntetés helyszínén. A sofőr az értesülések szerint szándékosan vezette járművét egy tiltakozócsoportnak. Az orvosszövetség jelzése szerint a tüntetések kezdete óta a sérültek száma meghaladja a kétezret.

Török tavasz-tagadó Erdogan

„Aki szerint ez a török tavasz, az nem ismeri Törökországot!” – jelentette ki a török kormányfő a hétvégi eseményekről. Ezzel akaratlanul is világossá tette, hogy milyen komoly politikai földrengést okoztak a pénteken elindult zavargások, amelyek hétfőre már egyértelműen kormányellenes, Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök távozását követelő tüntetésekké alakultak át.

A tüntetéssorozat futótüze egy isztambuli parkból indult pénteken. A megjelentek az ellen tiltakoztak, hogy a kormány a Gezi Park felszámolásáról és ott egy bevásárlóközpont megépítéséről döntött. A tüntetők – akiknek aztán a közeli Taksim térre tették át székhelyüket – megakadályozták a munkálatok elindítását, ám a megmozdulás összecsapásokba torkollt. Könnygázt és vízágyút vetettek be ellenük, és már akkor több száz embert előállítottak.

A 14 milliós városból indult tüntetés azonban hamarosan az Égei-tenger partján álló hárommilliós Izmirben és a csaknem ötmilliós fővárosban folytatódott: Ankarában barikádokat emeltek a Kizilay téren és a hozzá vezető Kemal Atatürk sugárúton, követelve az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) távozását a hatalomból, a kormányfővel együtt. További 67 városban voltak kormányellenes megmozdulások. Hétfőre virradóra Isztambul Besiktas negyedében ismét könnygázt és vízágyút vetettek be, és ugyanez történt napközben Ankarában is egy ezer fős gyülekezettel szemben.

A tüntetéseket erős társadalmi szolidaritás kíséri: orvostanhallgatók teljesítenek szolgálatot a tüntetők között, és a besiktasi mecsetek, boltok, valamint az egyetem is megnyitotta kapuit, hogy afféle tábori kórházként szolgáljon a sérült tüntetőknek – írta a BBC. Tudósítójuk szerint páratlan összefogás érződik, ami erősebbnek tűnik, mint például a gazdasági helyzet miatt súlyos tiltakozásokkal megtépázott Görögország bármelyik megmozdulásán.