Indul a viasszaszámlálás Szíriában

2013.06.14. 21:42
Egyre valószínűbb, hogy az USA fegyvereket fog szállítani Szíriába és repüléstilalmi övezet elrendelése sem kizárt. Az ENSZ békés megoldást szeretne, Kína és Oroszország sem támogatja a fegyverszállításokat. Az összes érintett részvételével terveztek béketárgyalásokat Genfbe, ez most meghiúsulni látszik.

A szíriai felkelők nyugati támogatása egyre valószínűbbnek tűnik. Egy repüléstilalmi övet kialakítása képzelhető el, de a fegyverszállítmányok megindulása is valószínű. A The Washington Post értesülései szerint a fegyverszállítások várhatóan néhány héten belül elkezdődnek Törökországon vagy Jordánián, esetleg mindkettőn keresztül. A szállítmányokat a CIA fogja irányítani.

Az amerikai kormány eddig nagyjából félmilliárd dollár (körülbelül százmilliárd forint) értékben nyújtott támogatást az Aszad-rezsim elleni lázadóknak, „halált nem okozó” eszközök formájában. A kifejezés alapvetően kommunikációs eszközöket, éjjellátó készülékeket, golyóálló mellényeket, orvosi felszerelést, gyógyszereket és élelmiszer foglalt magába. Egyes információk szerint Washington ugyanakkor a háttérben Törökországot, Szaúd-Arábiát és Ománt bátorította arra, hogy lássák el fegyverekkel a felkelőket.

Fegyverek és repüléstilalmi övezet érkezhet

Az Egyesült Államok korlátozott repüléstilalmi övezet kialakításának lehetőségét is tanulmányozza Szíria déli részében, közel a jordán határhoz, közölte két, Törökországban dolgozó, magas rangú amerikai diplomata. A pénteken nyilatkozó egyik diplomata azt mondta: Washington mérlegeli egy repüléstilalmi övezet kialakítását, hogy segítse az Aszad-ellenes erőket. Az övezet korlátozott kiterjedésű lenne térben és időben egyaránt, feltehetően a jordániai határ közelében. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkárához egyelőre nem érkezett amerikai kérés a repüléstilalmi övezetre vonatkozóan.

A felkelők persze örülnének a fegyvereknek: szóvivőjük szerint a washingtoni döntéssel kiigazítják a korábbi hibákat, „új szakasz nyílik a szíriai konfliktusban” és megkezdődik a „visszaszámolás” a rendszer bukásáig. Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen támogatás érkezhet Washingtonból, de a felkelőknek légvédelmi és tankelhárító fegyverekre van leginkább szükségük. A repüléstilalmi övezet mihamarabbi felállítását is rendkívül fontosnak tartják a lázadók.

A felkelők szóvivője szerint „az Egyesült Államok és az európai országok tökéletesen tudják, hogy kinek fognak fegyvert adni Szíriában”, ezért azok nem fognak szélsőséges csoportokhoz kerülni.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy a fegyverszállítások növelése nem segíti elő a konfliktus rendezését. A főtitkár annak a nézetének adott hangot, hogy a kialakult válságra nincs katonai megoldás. Vlagyimir Putyin külpolitikai tanácsadója pedig arra figyelmeztetett, hogy a Bassár el-Aszad fegyveres ellenzékének szánt amerikai fegyverszállítások növelése nem segíti elő a közel-keleti országban zajló polgárháború békés lezárását.

Irakban sem volt

Damaszkusz csaknem egy évvel ezelőtt elismerte, hogy rendelkezik vegyi fegyverrel. A külügyi szóvivő akkor kijelentette, hogy vegyi fegyvereiket csak „külföldi agresszió esetén” vetnék be, azokat soha nem használnák saját állampolgáraik ellen.

Márciusban mind a kormányerőket, mind a velük harcoló felkelőket megvádolták azzal, hogy vegyi fegyvereket vetettek be. Az USA szerint azonban bizonyítékaik vannak arra, hogy a kormányerők vegyi fegyvereket vetettek be a lakosság ellen, míg ugyanez a felkelőkkel szemben nem bizonyított.

„A Fehér Ház nyilatkozata tele van hazugságokkal és koholt információra támaszkodik annak érdekében, hogy a szíriai kormányt tehesse felelőssé e fegyverek bevetéséért”, közölte a damaszkuszi külügyminisztérium a SANA hivatalos hírügynökség szerint. A kormány azt állítja, hogy a felkelők vetettek be vegyi fegyvereket.

Ismét támogatást ígért a szíriai kormánycsapatoknak a Hezbollah. A radikális libanoni síita szervezet vezetője hangsúlyozta, hogy a Hezbollah tovább harcol Bassár el-Aszad szír elnök oldalán. Korábbi hírek szerint Irán is segítséget nyújt a szír kormányerőknek.

A Nuclear Threat Initiative nevű szervezet szerint a szíriai vegyifegyver-programot a 70-es években kezdték kidolgozni Egyiptom, majd az egykori Szovjetunió segítségével. Később, a 90-es években Oroszország ismét támogatást nyújtott, majd 2005-től Irán szintén segített a programban. Az amerikai Monterey Intézet szerint a szír államnak „több száz tonnányi” mérgező anyag áll rendelkezésére, ehhez hasonló eredményre jutott egy francia elemzés is. A NATO főtitkára szerint is bizonyossá vált, hogy Szíriában vegyi fegyvereket vetettek be. Az USA konkrét vegyifegyver-bevetéseket is megjelölt: az AP információi szerint márciusban és áprilisban is szarin ideggázt használtak a szír kormányerők Aleppóban.

Az orosz elnök külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov pénteken elmondta, Moszkvát nem győzték meg az amerikai bizonyítékok. „Nehéz tényeknek nevezni ezeket az információkat”, mondta. Moszkva egyelőre felfüggesztette azoknak az Sz-300-as légvédelmi rendszereknek a szállítását Szíriának, amelyekre érvényes szerződésük van.

Usakov emlékeztetett arra is, hogy az iraki háború megindítása előtt az amerikaiak szintén állítólagos tömegpusztító fegyverekkel indokolták a beavatkozást, de végül ilyeneket nem találtak. Hozzátette, hogy nem kíván párhuzamot vonni a két eset közt.

Mi lesz Genfben?

Barack Obama csütörtöki fegyverszállításokról szóló elképzelése a Genfbe tervezett szíriai békekonferencia eltemetését is jelenti. Pedig arról még John Kerry amerikai külügyminiszter állapodott meg, amikor május elején Oroszországban tárgyalt Vlagyimir Putyin elnökkel. Sikernek tűnt, hogy a részvételre késznek mutatkoztak a szíriai hatalom és az ellenzék képviselői is.

Rasmussen NATO-főtitkár továbbra is bízik a politikai rendezésben és Ban Ki Mun is annak a nézetének adott hangot, hogy a kialakult válságra nincs katonai megoldás, a konfliktus tartósan csakis politikai eszközökkel oldható meg. Hangsúlyozta azt is, hogy a helyszínen végzett vizsgálattal kell bizonyítani a vegyi fegyverek esetleges alkalmazását.

Kína szintén a politikai megoldásban bízik: „függetlenül attól, hogy ki használ vegyi fegyvereket, mi határozottan ellenezzük e cselekedetet”, közölték Pekingben. Az ország bízik egy független ENSZ-vizsgálóbizottság felállításában, amely pontot tehet a vegyifegyver-kérdés végére.