Obama miatt megússza a szexvádat két katona

2013.06.15. 17:42

A szándékával éppen ellentétes hatást váltott ki Barack Obama amerikai elnök, amikor egy májusi sajtóértekezleten szigorú fellépést sürgetett a hadseregbeli szexuális vétségek ellen. Obama azt mondta, hogy az ilyen vétségeknél nincs tolerancia, ő következményeket akar, nem pusztán szavakat, vagy képzési programokat. Ha valaki ilyen tetteket követ el, akkor számonkérésre, azaz vádemelésre, tisztségéből való felmentésre, hadbíróságra, elbocsátásra van szükség, jelentette ki az elnök.

Egy hawaii katonai bíró a héten a védelem indítványának helyt adva úgy határozott, hogy Obama szavai "törvénytelen parancsnoki beavatkozásnak" minősülnek, és emiatt akkor sem lehet megbüntetni a két katonát, akiknek az ügyében döntenie kellett volna, ha a hadbíróság bűnösnek nyilvánítaná őket. Az ügyről a Stars and Stripes, az amerikai hadsereg hivatalos lapja számolt be.

A hawaii bíró úgy látta, hogy mivel Obama az amerikai haderő főparancsnoka, az általa mondottak mindenképp befolyásolnák a kiszabott büntetések mértékét. Érvelése furcsa helyzetet okozhat. Ha azt más katonai bíróságok is átveszik, az összes, szexuális visszaélésekkel vádolt katona védőügyvédje hivatkozhatna Obama kijelentésére, hogy elérje védence elengedését.

Obama azután tartotta meg a májusi sajtótájékoztatót, hogy megjelent a védelmi minisztérium statisztikája: a 2012-ben 3374 ilyen "incidens" történt az amerikai hadseregben, az előző évinél 6 százalékkal több. Az amerikai képviselőház most csütörtökön jóváhagyott egy indítványt, miszerint ha a fegyveres erők bármely tagját szexuális támadás miatt elítélik, akkor minimum két év börtönt kell kapnia.