150 ezren a bécsi melegfelvonuláson

2013.06.16. 21:17

A szervezők szerint elenyésző rendőri készültség mellett legalább százötvenezren vettek részt a bécsi melegfelvonuláson szombaton. Az egyhetes Vienna Pride fesztivál csúcspontjának számító vonulás a bécsi Ringen a menetiránnyal szemben haladt, ezzel is a másságot jelképezve.

A menetet a békés partihangulat uralta. A kamionokból üvöltött az elektronikus zene, a platókon és a kamionok mellett táncolt a tömeg. Két kamion közt pedig békésen sétáltak az emberek és beszélgettek, vagy fényképezték az érdekesebben felöltözött vonulókat.

Például azt a férfit sokan megörökítették, aki szakállas ortodox papnak öltözve vonult, és egy széket lóbálva vállalt szolidaritást a grúziai melegekkel. Nem sokkal arrébb a BDSM hintó hajtott, amit lovakként befogott emberek húztak: kantárral, zablával, a bakon pedig egy elegáns mellénybe öltözött úr irányította a fogatot.

A testfestők is sokan voltak: tetőtől talpig szivárványosra festett csaknem meztelen férfiak és nők mellett megjelent például két ókori egyiptominak öltözött, arannyal festett testű férfi is. Volt több latex ruhába öltözött pár is, nekik nehéz napjuk lehetett a közel harminc fokos hőségben.

A családi kamionon kisgyerekek játszottak, az arra járókat fröcskölték vízipisztollyal. A Microsoft új színes logója jól illeszkedett a szivárványos zászlók közé, de képviseltette magát a menetben a bécsi tömegközlekedési vállalat és az osztrák vasúttársaság is.

Szivárványos város

A Vienna Pride fesztivál miatt egyébként a buszok, villamosok is szivárványos zászlóval jártak, ugyanúgy, ahogyan a városházára, a színházakra és a bécsi egyetem épületére is kitették a jelképet. A vonulás utáni szemétszedő gépek pedig szintén színes zászlókkal voltak díszítve.

A felvonulást szervező bécsi egyesület, a HOSI egyik fő törekvése, hogy az azonos nemű élettársak is fogadhassanak örökbe gyerekeket Ausztriában. Az osztrák jog 2010 óta elismeri a bejegyzett élettársi kapcsolatot az azonos neműek között is, és ezzel több tekintetben a házassághoz hasonló jogokat biztosít a számukra. Míg azonban a heteroszexuális élettársak előtt nyitva áll az örökbefogadás lehetősége, az azonos neműek előtt nem. Az Emberi Jogok Európai Bírósága emiatt az év elején elmarasztalta Ausztriát.

Az egész hetes fesztivál miatt egyébként egy sátorvárost építettek fel Bécs központjában. A programban filmvetítés, bemutatók, koncertek szerepeltek, napközben pedig a civil szervezetek népszerűsítették magukat.

Budapesten is

A Budapest Prideot idén július 6-án délután rendezik meg, a program fél négyes gyülekezővel indul a Hősök terénél. A felvonulás 6 óráig tart, utána fél 9-ig piknik, beszédek és civil falu várja az érdeklődőket az Olimpia Parkban.

Mint megírtuk, idén a korábbi évek gyakorlatától eltérően nem próbálja meg a közlekedés akadályoztatására hivatkozva betiltani a rendőrség a Meleg Méltóság menetét. A tiltást a korábbi években mindig hatályon kívül helyezte a bíróság.

Tavalyi videóriportunkból kiderül, miért jár a Prezi.com vezérigazgatója a Pride-ra, és az is, hogy az ellentüntetők is jól szoktak szórakozni. Bár a tavalyi felvonulás békésen zajlott, az ellentüntetőkről itt olvashat.