Obama Európába utazik

2013.06.16. 19:03

Barack Obama amerikai elnök vasárnap európai látogatásra indul, amelynek keretében részt vesz a G8-csoport Észak-Írországban megrendezendő csúcstalálkozóján, majd Németország vezetőivel tárgyal.

Az elnök hétfő délelőtt Belfastban fiatalok előtt mond beszédet az északír megbékélési folyamat, valamint a tartomány gazdasági és társadalmi fejlődésének amerikai támogatásáról. Ezután részt vesz a G8-csoport Lough Erne-i, kétnapos csúcstalálkozóján. Tavaly Camp Davidben Obama volt az előző ilyen fórum házigazdája.

A csúccsal párhuzamosan Obama megbeszélést folytat majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A két vezető, aki legutóbb a tavalyi Los Cabos-i G20-csúcson találkozott személyesen, a tárgyalások során a kétoldalú gazdasági kapcsolatok mellett érinti majd Szíria, Afganisztán, a nukleáris fegyverek, a fegyverzetellenőrzés, a rakétavédelem és a terrorelhárítási együttműködés kérdését is.

Afganisztán és Szíria a G8-csúcs témái között is fontos helyen szerepel majd. A nyolc  ország vezetői a világgazdaság és az euróövezet helyzetének alakulása mellett eszmecserét folytatnak majd a Közel-Keleten és az Észak-Afrikában végbemenő változásokról, valamint Iránról és az iszlám köztársaság nukleáris programjáról is.

A fórum részvevői feltehetően magyarázatot várnak Obamától az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett globális adatforgalom-megfigyelési tevékenyégről. A várakozások szerint a tanácskozáson fontos előrelépés várható a nemzetközi adóelkerülés elleni közös fellépés ügyében.

A G8-csúcs második napján, kedden Obama több kétoldalú megbeszélésen vesz majd részt, majd a nap folyamán Németországba utazik tovább. Berlinben szerdán Joachim Gauck elnökkel és Angela Merkel kancellárral folytat eszmecserét az amerikai-német viszonyról, az euróövezetről, a világgazdaság helyzetéről a transzatlanti együttműködésről, valamint a regionális válsággócokról.

Az kétoldalú megbeszéléseket követően az amerikai elnök közös sajtótájékoztatót tart a német kancellárral, majd csaknem pontosan John F. Kennedy történelmi berlini beszédének 50. évfordulóján a Brandenburgi kapunál szónoklatot intéz a németekhez és az európaiakhoz a transzatlanti együttműködés 21. századi fontosságáról. Obama a német újraegyesítés jelképévé vált kapu a keleti oldalon beszél majd.

A szónoklatot követően találkozik majd Peer Steinbürckkel, a szociáldemokraták kancellárjelöltjével.