Snowden is Ecuadorra tesz fel mindent

2013.06.23. 10:25 Módosítva: 2013.06.23. 21:15
Ecuadorban kért menedékjogot Edward Snowden, az Egyesült Államokban kémkedéssel vádolt kiszivárogtató, aki vasárnap elhagyta hongkongi búvóhelyét, és a Wikileaks állítása szerint segítségükkel Moszkvába érkezett. Az oroszok nem tervezik feltartóztatni, innen egyelőre Kubába repülne tovább.

Edward Snowden, az amerikai CIA és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja, a titkos adatgyűjtés kiszivárogtatója megérkezett Moszkvába, végső úticélja azonban Ecuador lenne. A dél-amerikai ország külügyminisztere bejelentette, hogy a kiszivárogtató menedékjogot kért tőlük, ahogy korábban Julian Assange, a Wikileaks alapítója is Ecuador londoni nagykövetségén talált menedéket.

Az Assange által alapított portál állítása szerint ők segítettek Snowdennek kijutni Hongkongból és „politikai menedékjogot kapni egy demokratikus országban". Ők biztosították neki a jogi védelmet és a megfelelő papírokat is.

Az orosz állami tévé élő adásban mutatta Snowden érkezését, a gépet ötven tévétársaság riporterei és újságírók várták Seremetyevón. Az orosz hatóságok képviselői azt mondták, hogy Snowdennel kapcsolatosan semmilyen utasítást nem kaptak. Egy reptéri forrás azt mondta az orosz Interfax hírügynökségnek, hogy Snowden a reptéren van, csak átszáll egy Kubába tartó gépre – ahonnan ugyanakkor feltehetően újból továbbrepül.

Az RT.com úgy tudja, hogy az ecuadori nagykövetség két autóját látták a reptérnél, és egy ecuadori orvos meg is vizsgálta Snowdent.  A Rosszija 24 orosz hírtelevízió szerint Snowden hétfőn utazik tovább az Aeroflot SU150-es számú járatával Kubába. Nem egyedül utazik, a társaságában van egy bizonyos Sarah Harrison is.

A Snowden kiadatási eljárását intéző amerikai igazságügyi minisztérium jelezte, hogy együtt akar működni a férfi lehetséges célországaival, írja a Reuters. Az Egyesült Államok arra hívta fel a nyugati félteke azon államait, amelyeken Edward Snowden átutazhat, vagy amelyekben menedéket kérhet, hogy a körözött kiszivárogtatót csak hazatérni engedjék. Nanda Chitre szóvivő megerősítette, hogy a hongkongi hatóságok tájékoztatták őket Snowden távozásáról. A Reuters forrásaitól úgy tudja, az amerikai hatóságok bevonták Snowden útlevelét.

Otthagyta Hongkongot

A hongkongi South China Morning Post című napilap online kiadása korábban azt írta, hogy Snowden helyi idő szerint vasárnap délelőtt 10 óra 55 perckor menetrendszerinti légi járattal Moszkvába távozott. A hírt a BBC szerint hivatalosan megerősítették.

A hongkongi kormány vasárnapi közleménye szerint Snowden önszántából, törvényesen és normális körülmények között hagyta el Hongkongot. Ezt közölték az Egyesült Államokkal is. A hongkongi kormány még nem rendelkezett elegendő információval ahhoz, hogy az ideiglenes elfogatóparancs alapján az őrizetbe vétel folyamatát megindítsa, és nem volt jogi alapja arra, hogy Snowden távozását megakadályozza, áll a közleményben.

Szombaton derült ki, hogy Snowden ellen az Egyesült Államokban vádat emeltek. Kémkedéssel, kormányzati tulajdon eltulajdonításával, valamint azzal vádolta meg az amerikai igazságügyi minisztérium, hogy szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel. A kémkedés miatt, ha bűnösnek találják, 10 évi szabadságvesztésre ítélhetik. Snowden eddig Hongkongban volt. Washington már hivatalosan kérte a hongkongi hatóságoktól kiadatását.

Snowden május 20. óta tartózkodott a kínai különleges közigazgatási övezet területén, az utóbbi hetekben egy ismeretlen magánszálláson. Korábban azt nyilatkozta, hogy tudatosan választotta búvóhelyéül Hongkongot, ahol messzemenőkig tiszteletben tartják a polgári szabadságjogokat. Snowden nagy mennyiségű adatot mentett ki korábbi munkahelyéről, és ezekből olyan dokumentumokat mutatott be a South China Morning Postnak, amelyek arról tanúskodtak, hogy az NSA elektronikus adatmegfigyelésének hongkongi és szárazföldi kínai - polgári - célpontjai is voltak.