Hivatalosan is vádat emeltek Slota ellen

2013.06.26. 12:54

Ittas vezetés és közveszélyokozás miatt a csacai járási ügyészség vádat emelt Jan Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) korábbi elnöke ellen, amiért ittasan vezetett és megtagadta a szondáztatást – írja a bumm.sk.

Ha a bíróság bűnösnek találja, akár egy év börtönt is kaphat, emellett pénzbírsággal és a közügyektől való eltiltással is sújthatják. A lap információi szerint Jan Slota nem élt a lehetősséggel, hogy tettének beismerésével enyhébb büntetést kaphasson, pedig ezzel akár egyharmadával csökkenthette volna a büntetés alsó határát.

Slota az eljárás során egyáltalán nem működött együtt a hatóságokkal: először a szondáztatást utasította vissza, majd a vértesztet, nem tett vallomást és törvényes obstrukció útján a gyorsított eljárás alól is kibújt.

A rendőrség mellett szerencsétlenkedett

A politikus május 9-én annyit ivott, hogy nem talált ki kocsijával a parkolóból, aztán a járművel együtt árokba borult. Páran segíteni próbáltak neki, vontatókötelekkel akarták kihúzni. Mivel nem sikerült, Slota egy parkon át gurult le egy másik parkolóba, ahol másokat is italozásra hívogatott. A politikus pechje az volt, hogy a városi rendőrök épülete éppen amellett a domboldal mellett van, amelyen szerencsétlenkedett.

Habár alig állt a lábán, újra kocsiba ült, és a rendőröknek sem akart lassítani. Később, amikor elkapták, Slota nem volt hajlandó megfújni a szondát, úgyhogy éjfélig ült egy fogdában, majd kiérkező ügyvédje közbenjárására, az ügyész jóváhagyásával kiengedték. Slota kiengedése miatt a kerületi rendőrigazgató figyelmeztetésben részesítette az intézkedő rendőröket, és megvonta fizetésük egy részét.

A fogdából távozóban Slota újságíróknak annyit mondott, tévedésről lehet szó. „Nem vagyok részeg. Vizuálisan megállapíthatja, hogy az vagyok-e, vagy sem”. Arra a kérdésre, hogy miért vitték be a rendőrök, azt válaszolta: „remélem, hogy nem öltem meg háromszázezer cigányt”.  • Hírek
  • Megtakarítás