Letartóztatták a vatikáni vagyonkezelőség emberét

2013.06.28. 11:07

Az olasz rendőrség pénteken letartóztatta Nunzio Scarano salernói püspököt, az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) tagját pénzmosás, korrupció, csalás vádjával. A dél-olaszországi Salerno ügyészségének letartóztatási parancsa szerint Scarano 20 millió eurót próbált Svájcból Olaszországba csempészni ismerősi számára. A pénz repülővel érkezett volna. A szállítást Scarano bizalmasa, egy olasz csendőr, az olasz titkosszolgálat egykori tagja hajtotta volna végre. Ezért 400 ezer eurót kapott volna.  A csendőrt is letartóztatták egy brókerrel együtt.

Scaranóval szemben két héttel ezelőtt indult vizsgálat, akkor 560 ezer eurós pénzmosás miatt. A dél-olaszországi származású, de évek óta Rómában élő és a Vatikánban dolgozó püspököt a Vatikán felfüggesztette az Apsa-ban betöltött tisztségéből. Az IOR vatikáni bank mellett az egyházi ingatlanvagyont ellenőrző Apostoli Szék Vagyonkezelősége számít a pápai állam második legfontosabb pénzügyi intézményének. Ferenc pápa szerdán bizottságot állított fel az IOR működésének átvizsgálására.

A pappá szentelése előtt az olasz bankvilágban dolgozó Scarano az olasz sajtóban és Salerno városában is "500-as püspökként" volt ismert, mivel a hétköznapi pénzforgalomban ritkán előforduló 500 eurós bankjegyeket kínált fel ismerőseinek, ha kisebb tételre váltották át ezeket.
Scaranónak számlája van az IOR vatikáni bankban.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő pénteken elmondta, hogy Ferenc pápa értesült Scarano letartóztatásáról, a Vatikán kész együttműködni az olasz hatóságokkal. Hozzátette, hogy egyelőre semmilyen kérelem nem érkezett a szentszéki intézményekhez az olasz ügyészségtől. A szóvivő szerint a pápai állam Pénzügyi Információs Hatósága (AIF) is figyelemmel kíséri az ügy fejleményeit.

Lombardi pontosította a korábbi sajtóhíreket: Scaranót már május végén felfüggesztették az Apsa-ban betöltött tisztségéből. A sajtóban korábban az jelent meg, hogy a püspököt a Vatikán csütörtökön függesztette fel vagyonkezelőségi tisztségéből.