Merkel NDK-s múltját emlegette Günter Grass

2013.06.28. 20:30 Módosítva: 2013.06.28. 20:31

Élesen bírálták Németországban a kormánypárti keresztényszocialisták (CSU), kereszténydemokraták (CDU) és az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) is Günter Grasst, amiért a Nobel-díjas író egy vitában megszólta Angela Merkel német kancellárt az NDK-s múltja miatt.

Günter Grass szerdán este Peer Steinbrückkel, az SPD kancellárjelöltjével folytatott vitában FDJ-funkcionáriusnak nevezte a német kancellárt. Az FDJ (Szabad Német Ifjúság) az NDK egyetlen államilag elismert ifjúsági szervezete volt, a Kommunista Ifjúsági Szövetség keletnémet megfelelője. A 85 éves író a vitában azt mondta Merkelről: "Kettős, össznémet kiképzést kapott. Az FDJ-időkben megtanulta a simulékonyságot és opportunizmust, (Helmut) Kohl mellett pedig azt, hogyan bánjon a hatalommal."

"Minden tiszteletünk Günter Grassé mint íróé, de 23 évvel a német egység után elfogadhatatlan az NDK-s élet ilyen becsmérlése" - mondta Erwin Sellering, Mecklenburg-Előpomeránia tartomány miniszterelnöke a Bild pénteki számában.

Wolfgang Thierse, a Bundestag szociáldemokrata alelnöke is elhatárolódott Grass kijelentéseitől.  Éles szavakkal utasították vissza a CSU és a CDU részéről Grass bírálatát. "Lassan felvetődik a kérdés, tényleg csak dohány van-e Grass pipájában" - jegyezte meg Hermann Gröhe, a CDU főtitkára.

Gerda Hasselfeldt, aki a CDU/CSU közös alsóházi frakcióján belül a bajor (CSU-)képviselők vezetője, azt ajánlotta Günter Grassnak, hogy "inkább a saját múltjában" vájkáljon. A politikus arra utalt, hogy az író fiatalkorában a náci haderő leghírhedtebb alakulatának, a Waffen SS-nek a tagja volt, ám ezt csak hat évtizeddel a világháború után ismerte be.

Tavaly áprilisban Grass egy verse okozott botrányt, amelyben az író a világbéke veszélyeztetésével vádolta meg Izraelt. Az Amit el kell mondani című prózaversében arról írt, hogy Izrael "nukleáris potenciálja" egyre nagyobb és ellenőrizetlen, miközben egy olyan országra mérhet csapást (Iránra), ahol egyetlen egy atombomba létét sem sikerült bizonyítani. Az írót a vers miatt kitiltották Izraelből, mire Grass diktatúrának nevezte a zsidó államot.