Fellebbeznek a melegházasság-ellenzők

2013.06.30. 09:38

Kevesebb mint 24 órával azután, hogy Kaliforniában ismét engedélyezetté vált a melegházasság, a tiltás támogatói szombaton máris arra kérték a Legfelsőbb Bíróságot, hogy állítsa le a San Franciscóban kötött melegházasságokat - írja a CBS News.

Egy arizonai szervezet ügyvédei arra hivatkoznak, hogy a helyi bíróság túl korán szüntette meg az átmeneti tiltást, ami arra az időre lépett érvénybe, amíg a Legfelsőbb Bíróság dönt a melegházasság tiltásának ügyében.

Mint azt megírtuk, az amerikai Legfelsőbb Bíróság szerdán két ügyben is döntött: egyrészt kimondta, hogy a meleg házaspároknak ugyanazok a jogok járnak, mint a heteroszexuálisoknak, másrészt pedig újra megnyitotta az utat a melegházasság előtt Kaliforniában, úgy határozva, hogy a tiltó indítvány támogatóinak nem volt joguk fellebbezni a korábbi, melegházasságot engedélyező döntés ellen.

A mostani ügyben a tiltakozók arra hivatkoznak, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése még nem tekinthető véglegesnek, mivel a kihirdetés után még 25 napig lehet fellebbezni. Ez még nem telt le, így szerintük a helyi bíróság elhamarkodottan cselekedett, az ügy ellenzőinek pedig nem volt lehetőségük megtámadni a döntést. Bár a Legfelsőbb Bíróság szinte soha nem tárgyalja újra az ügyeket, amikben döntést hozott, korábban úgy nyilatkozott, hogy addig nem véglegesíti a döntést, amíg le nem telik a törvényben megszabott időszak. A tiltakozók arra is hivatkoznak, hogy korábban a kaliforniai bíróság is azt mondta, hogy a tiltás életben marad a 25 napos időszak leteltéig.