Elloptak három Luther-röpiratot

2013.07.14. 19:43

Ellopták Luther Márton egyházreformátor három eredeti röpiratát az eisenachi Luther-házból. Az anyagi kár 60 ezer euróra tehető, az eszmei veszteség azonban felbecsülhetetlen - közölte az illetékes evangélikus egyházkerület püspöke, aki felszólította a tolvajt, hogy juttassa vissza a történelmi dokumentumokat, akár névtelenül is.

Az eltűnt iratok 1520-ban, 1524-ben, illetve 1530-ban keletkeztek, és egy régebbi, kevésbé biztonságos vitrinből emelték el őket fényes nappal. Bár nyomtatványokról van szó, a röpiratok tartalmazzák kortársak kéziratos feljegyzéseit is, ami pótolhatatlanná teszi őket a tudomány és a közönség számára.

A pénteken történt lopás érzékenyen érinti az 1956-ban alapított, a reformáció 500 éves jubileumára (2017) készülő eisenachi Luther-emlékhelyet, mert aránylag kevés röpiratot birtokol más hasonló intézményekhez, például a wittenbergihez vagy a gothaihoz képest, ahol már a 19. századtól gyűjtötték a Luther-röpiratokat.

A múzeum szakemberei nehezen eladhatónak tartják a nyomtatványokat, és abban reménykednek, hogy talán csak diákcsínyről van szó, és az iratok hamar előkerülnek. Luther Márton, a protestáns reformáció szellemi atyja néhány évig az eisenachi papneveldében tanult, és abban a favázas házban lakott, ahol utóbb kialakították az emlékhelyet.  • Hírek
  • Bankszámla