Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Snowdennek még vannak aduk a kezében

2013.07.14. 09:03

A legszörnyűbb rémálom lenne az Egyesült Államok számára, ha Edward Snowden a nyilvánosság elé tárná a birtokában lévő információkat - közölte szombaton az a brit újságíró, aki a The Guardian című lap hasábjain hetekkel ezelőtt elsőként közölte a nemzetközi botrányt kiváltó kiszivárogtatásokat. A Rio de Janeiróban élő újságíró a La Nacion című argentin lapnak adott interjúban beszélt erről.

Bebiztosította magát

"A Snowden birtokában lévő információk elegendőek ahhoz, hogy egyetlen perc alatt több kárt okozzanak az amerikai kormánynak, mint eddig bárki" - mondta Greenwald. Az újságíró óva intette Washington attól, hogy üldözze az amerikai informatikust.

"Az amerikai kormánynak minden napját azzal kének kezdenie, hogy térden állva könyörög, hogy semmi se történjék Snowdennel, mert ha valami mégis történne vele, minden információ nyilvánosságra kerülne, és ez a legszörnyűbb rémálom lenne (Washingon számára)" - figyelmeztetett Greenwald. Az újságíró szerint Snowden olyan információkat rejtett el a világ különböző részein, amelyekből kiderülne, hogy mely kémprogram hogyan tartja megfigyelés alatt Latin-Amerikát.

Veszélyes internet

Evo Morales bolíviai elnök éppen szombaton azzal vádolta az amerikai hírszerzést, hogy feltörte a bolíviai vezetők internetes postafiókjait. Morales azt mondta, hogy erről a térségbeli országok minapi montevideói csúcstalálkozóján szerzett tudomást. Azt tanácsolták neki, hogy ne használja a postafiókját, és ő ezt meg is fogadta. Héctor Timerman argentin külügyminiszter ugyanazon a konferencián arról beszélt, hogy száznál több argentin illetékest tartott megfigyelés alatt egy meg nem nevezett ország.

Edward Snowden, aki leleplezte, hogy az Egyesült Államok titokban adatokat gyűjt a nemzetközi telefonos és internetes forgalomról, három heti hallgatás után pénteken a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren jelentette be, hogy menekültjogi státust kér Oroszországtól, majd szeretne Dél-Amerikában letelepedni.