Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

A titkosított csetet is megfigyelte az NSA

2013.07.12. 14:44

A Microsoft szorosan együttműködött az amerikai titkosszolgálatokkal, hogy elősegítse a felhasználók kommunikációjának megfigyelését: a Guardian által megszerzett dokumentumok alapján az NSA-nak hozzáférése van a titkosított beszélgetésekhez is.

Az Edward Snowden által kiszivárogtatott fájlok megmutatták a Szilícium-völgy és a titkosszolgálatok közötti együttműködést az elmúlt három évre nézve, és kicsit többet megtudhatunk a Prism-ről is.

A dokumentumok alapján a Microsoft segített az NSA-nak megkerülni saját titkosítását: az ügynökség attól tartott, nem tudja majd lehallgatni az új outlook.com-on zajló webcseteket. Emellett alapból, titkosítás előtt hozzáférést kaptak az outlook.com-os, illetve hotmailes emailekhez, sőt idén együtt dolgoztak az FBI-jal, hogy könnyebben hozzáférjenek a Microsoft felhőalapú tárhelyéhez, a SkyDrive-hoz.

Júliusban, kilenc hónappal azután, hogy a Microsoft megvette a Skype-ot, úgy alakították át, hogy még több videóhívást begyűjthetett a titkosszolgálat. A Prism rendszerrel megszerzett adatokat pedig rendszeresen megosztották az FBI-jal és a CIA-vel. A dokumentumokból kiderül az is, hogy az összes nagy techcég lobbizott az Obama-adminsztrációnál, hogy ne kelljen ilyen szinten kiszolgálniuk a szolgálatokat, mivel így nem tudják védeni felhasználóik adatait.

Mindegyik kihasznált szoftver adatvédelmi irányelveiben benne van, hogy nem adják ki az adatokat harmadik félnek, ráadásul a Microsoft áprilisban indított egy kampányt “A te adatvédelemi jogod nálunk prioritás” szlogennel. A kiszivárgott dokumentumok azonban arról tanúskodnak, hogy az együttműködés széleskörű és folyamatos volt: például az NSA már a tesztelés pillanatától hozzáfért az új Outlook.com-hoz.