Törtek-zúztak a Zimmerman-ítélet miatt

2013.07.16. 15:08

Zavargások törtek ki helyi idő szerint hétfő éjjel Los Angelesben, ahol a Zimmerman-ítélet ellen békésen tüntető tömegből néhányan kiváltak és vandálkodni kezdtek. A szintén kaliforniai Oaklandben is rendőri beavatkozásra volt szükség. Más amerikai nagyvárosokban békés tiltakozások voltak. A rendőrség Los Angelesben legalább 13 embert vett őrizetbe.

A Project Islamic H.O.P.E. nevű muszlim jogvédő csoport által szervezett tiltakozás este hatkor közös virrasztásként kezdődött a Los Angeles-i Leimert parkban. A résztvevők a floridai esküdtszék szombati döntése ellen tüntettek, amellyel felmentette George Zimmermant, aki tavaly februárban agyonlőtt egy 17 éves fegyvertelen fekete bőrű fiút, Trayvon Martint.

A békés menetből kivált 150 vandál ablakokat tört be és akadályozta a forgalmat. Oaklandben sem zajlott problémamentesen a demonstráció, több száz tüntető rövid időre lezárt egy főutat a legnagyobb délutáni forgalomban. A rendőrök összecsaptak a randalírozókkal, kilencet őrizetbe vettek.

Tiltakozások voltak továbbá San Franciscóban, New Yorkban, Chicagóban, Washingtonban és Atlantában, míg Sanfordban, ahol a gyilkosság történt, semmi sem zavarta meg a nyugalmat hétfőn. Jogi aktivisták száz városban terveznek demonstrációkat a hét végére.

Eközben Zimmerman ügyvédje elmondta, hogy a 29 éves férfi visszakapja fegyverét. Az önkéntes rendőr azonban továbbra sem érezheti teljesen szabadnak magát, hiszen az igazságügyi minisztérium bejelentette, megvizsgálja Martin ügyét, és ha a szövetségi ügyészek bizonyítani tudják, hogy Zimmerman faji indítékból ölhetett, feljelentést tesznek a férfi ellen. Hétfő estig 17 ezren írták alá a Fehér Ház petícióját, amely támogatná az igazságügyi minisztérium ilyen irányú lépését.