Rég volt ennyire súlyos a menekülthelyzet

2013.07.17. 12:40

Idén naponta hatezer ember menekült el Szíriából az ENSZ szerint. Húsz éve nem volt ilyen súlyos a menekülthelyzet, írta a BBC.

Az ENSZ menekültügyi főnöke, Antonio Guterres szerint a menekültek száma nem nőtt ilyen gyors ütemben az 1994-es ruandai tömegmészárlás óta. Guterres az ENSZ Biztonsági Tanácsának számolt be a szíriai helyzetről. Az ENSZ egy másik illetékese pedig elmondta: havonta körülbelül ötezer ember veszti életét a polgárháborúban. Az ENSZ segélyezési vezetője, Valerie Amos szerint pedig hozzávetőleg 6,8 millió szíriainak van szüksége azonnali segítségre.

A Szíriából kiáramló menekülthullám hatalmas terhet rótt a környező országokra is, de az, hogy olyan országok, mint Libanon, Jordánia vagy Irak befogadott menekülteket, életeket ezreit mentette meg – mondta Guterres. Ugyanakkor a menekültáradat miatt félő, hogy a szíriai konfliktus az egész régióra kiterjed.

A segélyezési programok vezetője szerint 3,1 milliárd dollárra lenne szükség, hogy Szíriában és a környékén az év végéig segíteni tudjanak a rászorulóknak. Amos szerint a Szíriában a harcoló felek rendszeresen és szándékosan elfeledkeznek a civil lakosság védelméről. A közel-keleti országban Bassár el-Aszad elnök hívei és a lázadók heves harcokban küzdenek az ország irányításáért már több mint két éve. A háborúnak már több mint 93 ezer halálos áldozata van.