Sose látott még ennyi rendőrt Rio

2013.07.20. 12:13
Több mint 30 ezer rendvédelmi dolgozót – rendőröket és katonákat - vezényelnek július 22. és 28. között Rio de Janeiróba, kamerákkal felszerelt helikopterek támogatásával. Így a pápa látogatásának idején, a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alatt gyakorlatilag a világ minden tájáról érkező 1,5-2 millió zarándok minden lépése be lesz biztosítva.

"Ez lesz a város történetének eddigi legnagyobb rendőri mozgósítása" – mondta Roberto Alzir Dias Chaves, a riói biztonsági államtitkárság kiemelt eseményekért felelős államtitkár-helyettese.

A város 12 ezer fős rendőrségéhez további 7000 rendőr érkezik erősítésnek, nem számítva a Nemzeti Erő elitalakulat 1700 tagját, a polgári védelem, a közlekedésrendészet és a szövetségi rendőrség embereit, közölte a biztonságért felelős Dias Chaves.

A rendőrség nemcsak az idegenforgalmi övezeteket és a szállodákat, a metróállomásokat és a buszmegállókat, de a legveszélyesebbnek számító szegénynegyedeket, a favelákat is megfigyeli.

Mindenre fel vannak készülve

"Jóval nagyobb lesz a mozgósítás, mint a madridi világtalálkozón volt" – állítja Dias Chaves. Az államtitkár-helyettes szerint a terv már régen elkészült, még az országot a labdarúgó Konföderációs Kupa idején megrengető tüntetések előtt.

A közösségi hálókon szervezett, gyakran erőszak kísérte tiltakozó megmozdulások június 20-án érték el a tetőpontjukat. Több mint egymillió brazil – közöttük 300 ezer riói – vonult országszerte az utcára, azt követelve, hogy vessenek véget a korrupciónak, és a 2014-es labdarúgó világbajnoksággal kapcsolatos irdatlan kiadások helyett inkább az egészségügyi ellátásba és az oktatásba ruházzanak be többet.

"Békés eseményre számítunk, de felkészültünk erőszakos cselekményekre is" – hangsúlyozta Dias Chavez. A brazil hadsereg is megerősítette sorait, attól tartva, nehogy az országot nemzetközi reflektorfénybe állító pápalátogatás ismét tüntetésre sarkallja a fiatalokat.

A rendezvény biztosítására a védelmi tárca eredetileg 8500 katonát kívánt felvonultatni, de a júniusi tömegtüntetések hatására a létszámot közel 10300-ra növelték a tárca szóvivője szerint.
Rióban a pápa ellátogat az északi peremkerület egyik kis favelájába is.

Biztonsági szempontból azonban a két forró pont a híres copacabanai strand, illetve Guaratibá peremváros, ahová a legtöbb zarándokot várják. Ferenc pápa a Copacabana strandon találkozik az oda érkező fiatalokkal. A Riótól 40 kilométerre fekvő Guaratibában kialakított 300 hektáros "Campus fidei" (a hit mezeje) síkságon pedig a hazautazása előtti napon mutat be misét az egyházfő.

Viszont nem lesz pápamobil

Brazíliában a pápa nem használja a zárt pápamobilt, helyette két nyitott dzsipben közlekedik majd, hogy közelebb legyen az emberekhez.

A pápalátogatás idejére több tüntetést is szerveznek, többek között több száz azonos nemű pár csókolózását és tömeges óvszerosztogatást az egyházfő tervezett útvonala mentén.

A fegyveres erők átfogó módon készülnek a világtalálkozó védelmére: légtérellenőrzéssel, a határok, a vegyi és bakteriológiai fegyverek, a robbanószer-kereskedelem megfigyelésével, valamint tengerészeti és számítástechnikai védelemmel.