Előbb szabadul Hodorkovszkij

2013.08.06. 14:03

Bár már jövő év augusztusában kijöhet a 2003-ban őrizetbe vett, 2005-ben és 2008-ban is elítélt egykori olajmilliárdos, Mihail Hodorkovszkij ügyvédjei jelezték: fellebbeznek a Legfelsőbb Bíróság döntése ellen, amely csupán két hónappal rövidítette meg Oroszország egykor leggazdagabb emberének, valamint üzlettársának, Platon Lebegyevnek adócsalásért és sikkasztásért kiszabott börtönbüntetését.

„Tisztelt bíróság, önöknek minden jogalapjuk és lehetőségük megvan arra, hogy éljenek a történelmi eséllyel és véget vessenek ennek a rémségnek, csupán bátorságot kell gyűjteni hozzá” – idézte Hodorkovszkij ügyvédjét a newsru.com hírportál.

Vagyim Kljugvant szerint bűncselekmény sem történt, az ügyészség – és annak állásfoglalását lényegében mindenben helybenhagyó – bíróság álláspontjával ellentétben nem lopta el senki az olajat a vállalattól, amelyet így veszteség sem ért.

Hodorkovszkij maga is 20 perces beszédben mutatott rá az ítéletben lévő ellentmondásokra, amelyek felett szerinte azért siklott el a bíróság, mert nem a jog, hanem a politikai akarat határozta meg az ügy kimenetelét.

Már öt éve kint lehetne

2005-ben Hodorkovszkij nyolc év börtönt kapott – letöltését 2003 októberétől számította a bíróság – így már 2011-ben letelhetett volna az ítélet, amelyet jó magaviselet esetén a bíróság elvileg meg is felezhetett volna. Az ország demokratizálását a börtönből mind aktívabban követelő Hodorkovszkij így akár már 2008-ban – az akkor esedékes orosz elnökválasztások előtt – szabadlábra kerülhetett volna. A kedvezményes szabadulás lehetőségének vizsgálatára apróbb kifogásokra hivatkozva nem került sor, ráadásul 2009-ben újabb ügyben ítélte el a bíróság Hodorkovszkijt, ezúttal már 13 évre. (Ezt is 2003-tól számították, így a szabadulás végső dátuma csak 2016-ra tolódott ki.) Tavaly azonban a bíróság felülvizsgálta az ügyet, 11 évre csökkentve a második büntetést. Tegnap pedig ezt rövidítették meg további két hónappal.

Az elnök emberei is kételkedtek

Az ügyvédek szerint Hodorkovszkijt ugyanazért az ügyért ítélték el 2009-ben, amelyért 2005-ben, így a második ítélet jogilag is érvénytelen. Ugyanerre az álláspontra jutott 2011-ben az elnök – Vlagyimir Putyin ciklusa között ekkor épp Dmitrij Medvegyev – alá rendelt emberi jogi tanács keretén belül összehívott hatfős szakértői gárda is. A testület szerint alapvető hibákat vétett a bíróság az ügy megítélésekor, ezért legkevesebb, hogy új eljárást kell indítani. Végül amnesztiát is javasolt Hodorkovszkij és Lebegyev számára.

A grémium tagja volt Szergej Gurijev is, aki két hónappal ezelőtt váratlanul feladta rektori állását az Orosz Közgazdasági Iskolában (RES), és Franciaországba távozott. Az 53 éves szakember bevallotta, hogy a testületben hozott állásfoglalás miatt a hatóságok ellenlépéseitől tart. „Nem vagyok politikai menekült Franciaországban, jól mondta Vlagyimir Putyin, magánjellegű szempontok miatt jöttem el. Az volt a magánjellegű szempontom, hogy nem szeretnék börtönbe kerülni” – ironizált a közgazdász, aki szerint a testület több tagjánál házkutatásokat is tartottak az elmúlt hónapokban.

Megint nem szabadulhat?

Gurijev korábban elmondta: minden esélye megvan annak, hogy Hodorkovszkij ellen harmadik eljárást is indítanak majd. Nem tartja kizártnak, hogy a „szakértők ügye” ennek az előkészítését szolgálja. A Nyomozati Hatóság (SZK) hivatalos képviselője, Vlagyimir Markin a közelmúltban kijelentette, hogy az emberi jogi tanács szakértői „nem önzetlenül lobbiztak" Hodorkovszkij mellett, az őt igazoló állásfoglalással.

A slon.ru portál szerint Gurijev ellen minden bizonnyal eljárást akart indítani az SZK, de egyelőre több befolyásos személy – köztük Dmitrij Medvegyev kormányfő helyettesei, Igor Suvalov és Arkagyij Dvorkovics – is közbelépett az érdekében Putyinnál.