Szorul a hurok Aszad körül

2013.08.06. 10:17

Két napja folyó harcok árán több település felett megszerezték az ellenőrzést a felkelők a szíriai elnök hátországát adó Latakia körzetében. A 22 milliós szíria népességének tizedét adó alaviták lakta terület – amely a hatalmat bő negyven éve birtokló Aszad család szülőföldje – mindeddig az elnökhöz hű hadsereg kontrollja alatt állt a harmadik éve dúló, becslések szerint százezer ember életét követelő polgárháború során.

A lázadók számára az eredmény jelentőségét növeli, hogy a közelmúltban a hadsereggel szemben több veszteséget kellett elkönyvelniük a főváros, valamint Aleppo és Homsz térségében is – emlékeztetett a BBC.

A lázadók keddi beszámolója szerint egy repülőteret is elfoglaltak, nem messze a török határtól. Ugyanakkor elismerték, hogy Földközi-tenger partján fekvő Latakia város és a tartomány nagy része továbbra is a hadsereg ellenőrzése alatt maradt.

Az ENSZ becslése szerint eddig 1,7 millió ember kényszerült el otthonából és keresett menedéket a szomszédos Törökországban és Libanonban.

Aszad pozícióit egyelőre erősíti, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában nincsen egyetértés a háború rendezését illetően.

Az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia és Franciaország a beavatkozáast lehetővé tévő határozatot támogatta volna, ám Oroszország és Kína ettől elzárkózott. Moszkva a tárgyalásos rendezés mellett áll ki, hangsúlyozva, hogy nem Bassar Aszad hatalmának megőrzésén fáradozik, csupán a külső beavatkozást utasítja el, mert az szerinte csak fokozná a káoszt. Ugyanakkor Oroszországnak jelentős fegyverszállítási szerződései vannak érvényben Szíriával, amelyek teljesítése – egységes ENSZ-határozat híján – nem ütközik jogi akadályba.

Washington többször jelezte, hogy kész a lázadókat fegyverszállítmányokkal is megtámogatni. A Kongresszus ez ellen kifogást emelt, ám azt júliusban visszavonta, így a támogatás jogi akadálya elhárult a Fehér Ház elől.