Emma
5 °C
10 °C

Tilos a szotyi egy román városban

2013.08.16. 18:36

„Magot enni tilos!” táblák kerültek ki a dél-romániai Giurgiu városban, mert a hatóságok megelégelték, hogy reggelente kupacokban áll a napraforgómagok héja a padok mellett. Rendőrök 50 és 500 lej (három és harmincezer forint) közti büntetéssel sújthatják a köpködőket, írja azErdélyi Napló.

Nicolae Barbu polgármester elmondta: a szotyolázókra vadászó rendőrök valójában nem a fogyasztást, hanem a szemetelést büntetik. A románoknál egyébként „nemzeti sportnak” számít a különféle magok rágcsálása. A román a második legnagyobb szotyolázó nemzet a világon Spanyolország után. A válság a szotyolapiacon nem csökkentette az eladásokat.

A helyi rendőrség szóvivője úgy nyilatkozott, már 74 esetben, 1800 lej értékben büntettek a város utcáin és közterein. A magfogyasztás a stressz ellen is hasznos, B1, B2 vitamin is található benne, az ásványi anyag tartalma jelentős (K, Mg). A magnézium a szívre gyakorol kedvező hatást, a kálium szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik fontos szerepet.