Kim Dzsongun kifogyhat a szűzlányokból

2013.08.22. 11:30
Veszélyben a Kim-dinasztia egyik fő szórakozása, mert egyre kevesebb a szűzlány Észak-Koreában – írja a Telegraph blogján Tim Stanley történész. A Kimek egyik kedvenc mulatságát hagyományosan a kizárólag szűzlányokból álló kísérőhölgyek adják, de a növekvő prostitúció miatt pont belőlük van egyre kevesebb az országban. Egy disszidens szerint a toborzók alig találnak szűzlányokat a táncegyüttesekbe.

Feküdtem-e le már fiúval

Egy hasonló beosztásból megszökött nő, Mi Hiang beszámolóiból kaphattunk információkat a lányok életéről. Tőle tudjuk azt is, hogy Kim Dzsongil egyik kedvenc étele a cápapénisz volt, imádta az orosz és a japán zenét, pedig botfüle volt. Szeretett vadászni, sőt, néha maga főzte meg az elejtett fácánokat. Arról, hogy a lányok le is fekszenek-e vezetőikkel, a lány nem nyilatkozott (állítása szerint ő nem feküdt le Kim Dzsongillel).

Becslések szerint akár 2000 nő dolgozhat hasonló munkakörben észak-koreai vezetők szolgálatában. Mi Hiang elmesélte azt is, hogy találtak rá a toborzók: „15 éves koromban két negyvenes tiszt eljött az iskolámba. Minden diáklányt megnéztek, néhányunkat félreállítottak. Alaposan átnézték a családi hátterünket és az iskolai eredményeinket. Megkérdezték, feküdtem-e le már valaha fiúval, erre nagyon elszégyelltem magam.″

Csak 165 centiméter alatti lányok jöhettek szóba, mivel a vezető alacsony növésű volt. Beugró volt a sima bőr és a nőiesen lágy hang is, de a lányok alapos orvosi vizsgálaton is átestek. Évente összesen 30-40 diákot választanak ki (köztük 15 ház körüli fizikai munkát végző fiút). A kiválasztottak hat hónapos képzés után találkozhattak Kim Dzsongillel, aki neki is tetszett, 25 éves koráig szolgálhatta őt. Mi Hiang családtagjait ugyanakkor árulással vádolták meg és kivégezték, ő pedig Dél-Koreába menekült.

Laktanyák és pályaudvarok

Észak-Koreában az általános szegénység egyre több lányt kényszerít prostitúcióra. A probléma állítólag a kínai határ mentén a legelterjedtebb, korábban csak laktanyák és pályaudvarok környékén volt jellemző. A lányokat ma már hálózatok futtatják, sokszor egyetemi diáklányok is beadják a derekukat, ügyfeleik sokszor magas rangú tisztviselők.

A kilencvenes évek nagy éhínségében étellel csalogatták embercsempészek Kínába az éhes nőket és lányokat, ahol aprópénzért adták el őket futtatóiknak. Források szerint ma már sokszor önként kerekedik fel sok észak-koreai nő, hogy Kínában prostituáltként dolgozzon.

A korábban magas pozíciót betöltő északi disszidens elmondta: a 16 évesek kötelező sorozásán az egyik tartományban már a lányok 60 százaléka nem volt szűz, a gumi óvszer pedig az egyik legnépszerűbb termék a hieszani piacon.