Bűnös a tömeggyilkos katona

2013.08.23. 20:34

Előre megfontolt gyilkosságok és gyilkossági kísérletek miatt bűnösnek mondta ki a katonai esküdtszék pénteken Nidal Hasan őrnagyot, aki 2009-ben a texasi Fort Hoodban 13 katonatársát megölte és további 32-t megsebesített.

Az ítélet nem okozott meglepetést, mert a palesztin származású katonai pszichiáter, aki saját védelmét látta el, a per folyamán elismerte, hogy ő ölte meg az afganisztáni bevetésre készülő társait, mert így akarta megvédeni tőlük muszlim hittársait, akiket szerinte az Egyesült Államok ártatlanul támadott.

Az, hogy Hasan őrnagyot a hadbíróság halálra avagy életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéli-e, csak a tárgyalás ezután kezdődő, ítélethozatali szakaszában fog eldőlni.

Nidal Malik Hasan a texasi Fort Hood-i bázison az éppen védőoltásokra váró katonákra  nyitott tüzet. Ezen a támaszponton estek át az egészségügyi ellenőrzésen a háborús bevetésre, Irakba vagy Afganisztánba utazó vagy onnan visszatérő katonák.

A palesztin származású, de amerikai születésű katonai orvos egy asztal tetejéről két fegyverrel kezdett lövöldözni. Az öldöklő katonaorvost végül sikerült még azelőtt megállítani, hogy a támadó bejutott volna az Afganisztánba és Irakba készülő egységek ünnepélyes eskütételére.

A pszichiátert, akit a seregben állítólag zaklattak muszlim hite miatt, akarata ellenére vezényelték volna Irakba. Mint a későbbi vizsgálatokban fény derült rá, az FBI és a hadsereg illetékeseimeg tudták volna akadályozni  az ámokfutást, ha nem veszik semmibe a hozzájuk befutott figyelmeztetéseket. Annak ellenére is elálltak a komolyabb vizsgálódástól, hogy tudtak Hasan levelezéséről egy terrorizmus miatt körözött hitszónokkal.

A per azon a katonai támaszponton volt, ahol a vérengzés is történt. A Pentagon nem terrorista cselekményként, hanem munkahelyi erőszakként kezeli az esetet, ami felháborodást keltett az áldozatok és családtagjaik körében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport