Rálőttek az ENSZ vegyifegyver-szakértőire

2013.08.26. 13:15 Módosítva: 2013.08.26. 21:45
Az ENSZ szakértői megérkeztek a helyszínre, amelyet állítólag vegyifegyver-támadás ért. Damaszkusz tagad, Moszkva provokációt sejt, Washington és London szerint meg lehet a bizonyíték, bár későn juthattak el a szakértők a Damaszkusz melletti településre. A brit külügyminiszter szerint mielőbb be kell avatkozni a polgárháborúba, a humanitárius katasztrófa miatt, még ENSZ BT-határozat híján is. Az orosz-amerikai külügyi találkozót pedig - amelynek témája a szíriai helyzetre politikai rendezést kereső nemzetközi konferencia összehívása lenne - időközben elhalasztották.

Tagadhatatlan, hogy Szíriában vegyi fegyvereket vetettek be, és kevés a kétség afelől, hogy ezt a szíriai kormány tette - jelentette ki hétfőn Washingtonban Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. Carney szerint Barack Obama amerikai elnök mérlegeli, hogy mi legyen a megfelelő válasz a vegyi fegyverek alkalmazására, de még nem döntött. Az elnöki szóvivő nem említett határidőt azzal kapcsolatban, hogy Obama mikor hozza meg döntését, és erről nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni.

Az Indonéziában tartózkodó Chuck Hagel védelmi miniszter úgy fogalmazott: "Az Egyesült Államok a szíriai helyzettel kapcsolatban minden lehetőséget mérlegel. Együttműködünk szövetségeseinkkel és a nemzetközi közösséggel".  A Hagel által használt megfogalmazás szerint az Egyesült Államok lépései - ha lesznek ilyenek - "összhangban állnak majd a nemzetközi közösséggel, és a jogi indokoltság keretein belül lesznek". Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy noha az elnök döntését előkészítő hivatalos személyek tudatában vannak az ügy sürgősségének, a kormány nem szabott határidőt a döntés meghozatalára.

Tagadják a vegyi fegyvert

Ismételten tagadta Omran az-Zubi szíriai tájékoztatási miniszter hétfő este, hogy Bassár el-Aszad rezsimje bármikor is vegyi fegyvert vetett volna be saját országában, és reményét fejezte ki, hogy erre a megállapításra fog jutni az ENSZ helyszínen tartózkodó ellenőreinek csapata is.  A France 24 hírcsatornának Damaszkuszból nyilatkozva a miniszter közelebbről meg nem nevezett "fegyveres terrorcsoportokat" vádolt kémiai fegyverek alkalmazásával. Felelőssé tette azokat az országokat is, amelyek ellátják őket ilyen eszközökkel; ezek közé tartozik szerinte Törökország, Szaúd-Arábia, valamint "bizonyos európai országok".  "A kormány sem ezen epizód előtt, sem ezt követően nem használt vegyi fegyvereket" - mondta a miniszter. A szír kormány képviselője azt is kijelentette, hogy a vegyi fegyverek kormányhadsereg általi bevetését szerinte ürügy gyanánt emlegetik ahhoz, hogy külső agressziót hajthassanak végre az ország ellen. Úgy vélekedett, hogy a nemzetközi jog helyett jelenleg dzsungeltörvények uralkodnak.

Az időtényezővel kapcsolatban Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára azt hangsúlyozta, hogy "minden óra" fontos a Szíriában tartózkodó ENSZ-ellenőrök által elvégzendő munka szempontjából. Elmondta, hogy a szakemberek, akikre a nap folyamán eddig be nem azonosított orvlövészek támadtak, "nagyon értékes" bizonyítékokat gyűjtöttek a Damaszkusz környéki múlt heti állítólagos vegyifegyver-támadás helyszínén. Ban elmondta, hogy utasította Angela Kanét, az ENSZ leszerelésügyi főbiztosát, hogy mind a szíriai kormánynál, mind az ellenzék képviselőinél "erőteljesen tiltakozzon" az ellenőrök konvoját ért támadás miatt.

Azt az orosz-amerikai külügyi találkozót pedig, amelynek témája a szíriai helyzetre politikai rendezést kereső nemzetközi konferencia összehívása lenne időközben elhalasztották. Ezt az amerikai külügyminisztérium jelentette be kedd hajnalban. A találkozót azért nem tartják meg, mert a vegyi fegyverek szíriai bevetése miatt az Egyesült Államok felülvizsgálja álláspontját a szíriai rendezéssel kapcsolatban, illetve jelenleg konzultál partnereivel arról, milyen nemzetközi válaszlehetőségek kínálkoznak erre.

Rálőttek a szakértőkre

Orvlövészek rálőttek az ENSZ vegyifegyver-szakértőire Damaszkuszban, közölte korábban az ENSZ egyik szóvivője, aki szerint „többször és szándékosan” lőttek kollégáira. A BBC szerint az elöl haladó autót érte találat, ezután a konvoj visszafordult. A kocsit lecserélték, és visszatértek.

A kék golyóálló mellényt viselő ellenőrök öt-hat járműből álló konvoját a szíriai biztonságiak kísérték. A gépkocsioszlop a főváros keleti peremén fekvő Gúta térségébe tartott. A terület az ellenzékiek ellenőrzése alatt áll.

Kora délutánra pedig már meg is érkeztek a Damaszkusztól délnyugatra fekvő külvárosba, Muadamijába, ahol múlt héten egy feltételezett gáztámadásban több százan életüket vesztették, és a csoport megkezdte az áldozatok vizsgálatát. Egy helyszínen tartózkodó orvos telefonon azt mondta: "az orvosokkal vagyok a Rauda mecsetben, és jelenleg a sebesülteket vizsgáljuk. Az orvosok és a szakértők a betegekkel beszélgetnek, és mintákat vesznek az áldozatoktól"

„Ismét hangsúlyozni kell: mindegyik fél részéről nagyobb együttműködés szükséges ahhoz, hogy a szakértői csapat biztonságban elvégezhesse fontos munkáját” – figyelmeztetett az ENSZ-szóvivő.

A szíriai külügyminisztérium hosszas huzavona után vasárnap az állami televízióban jelentette be, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértői elmehetnek azokra a helyszínekre Damaszkusz külvárosaiban, ahol a múlt szerdai vegyifegyver-támadások történtek.

Mindegy mit csinálnak?

Ám néhány napos huzavona után hiába egyezett bele a szíriai vezetés vasárnap, hogy a szakértők másnap meglátogathassák a helyszínt. A Fehér Ház Reutersnek nyilatkozó forrása szerint már nem lehet hitelesen összegyűjteni a mintákat, és a szemtanúk beszámolói szerint egyébként is kevés kétség van az iránt, hogy a támadás valóban bekövetkezett.

Erre utal az is, hogy hétfő este, az ENSZ jelentését meg sem várva, John Kerry amerikai külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy tagadhatatlan és megbocsáthatatlan, hogy Szíriában a múlt héten vegyitámadást intéztek a kormányerők a felkelők ellen. Állítása szerint az amerikai kormányzatnak további információi is vannak a támadásról, melyeket a következő napokban niylvánosságra fognak hozni.

Kemény szavak

Az amerikai diplomácia vezetője szerint Szíriában a vegyi eszközök nagyszabású és válogatás nélküli bevetése történt, amit "erkölcsi szemérmetlenségnek" minősített, és sürgette az elkövetők felelősségre vonását. "Olyan fegyverek nagyszabású és válogatás nélküli alkalmazásáról van szó, amelyekről a civilizált világ már régóta úgy döntött, hogy soha többé nem szabad alkalmazni őket, és ezt a meggyőződést olyan országok is osztják, amelyek ezen kívül kevésben értenek egyet" - mondta.

Kerry hangsúlyozta, hogy minden országnak ki kell állnia a nemzetközi jog által tiltott vegyi fegyverek bevetése miatti felelősségre vonás mellett. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy miközben az elkövetkező napokban folytatódik majd a pótlólagos bizonyítékok gyűjtése és értékelése, az eddigi információk arra utalnak, hogy "Szíriában vegyi fegyvereket alkalmaztak". Mint mondta, "tudjuk, hogy ezen vegyi fegyverek felett a felügyeletet a szíriai rezsim gyakorolja" és Damaszkusz rendelkezik az ilyen támadások végrehajtásához szükséges rakétákkal is.

Kerry a legutóbbi vegyi támadás eltussolásának kísérletével és a bizonyítékok módszeres megsemmisítésével vádolta meg Damaszkuszt, amely - miközben öt napon át feltartóztatta az ENSZ ellenőreit - folyamatosan ágyúzta az incidens helyszínét. Az amerikai külügyminiszter szerint a szíriai rezsim túl későn adta meg a munkához való engedélyt a világszervezet szakérőinek. Kerry szerint az ellenőrök elleni támadás tovább rontott a szíriai rendszer szavahihetőségén.

Szakértők szerint Kerry a CIA anyagainak áttanulmányozása után mert ilyen erős kijelentéseket tenni, és mindez arra utalhat, hogy már fel akarják készíteni a közvéleményt egy esetleg amerikai beavatkozásra.

Moszkva provokációt sejt

Moszkva ugyanakkor provokációt sejt az akció mögött, amely a felkelők érdekében állt, miután Washington egyértelművé tette, hogy a vegyi fegyverek bevetése jelenti azt a határt, amelyet átlépve Bassar Aszad szíriai elnöknek a külföldi intervencióval kell szembenéznie.

Moszkva és Peking fenntartásai miatt eddig sem sikerült közös álláspontra jutni Szíria kapcsán az ENSZ Biztonsági Tanácsában és úgy tűnik, hogy a mostani vizsgálatot is korábbi saját meggyőződésüknek megfelelően fogja kezelni minden oldal. A brit külügyminiszter szerint ideje alternatív módozatokon gondolkodni, amelyek az ENSZ BT felhatalmazása híján is lehetővé teszik a nemzetközi beavatkozást. „Lépéseink a nemzetközi joggal összhangban fognak történni" – jelentette ki William Hague. London elhatározottságát jelzi, hogy David Cameron kormányfő megszakítva szabadságát rendkívüli ülésre hívta össze az ország nemzetbiztonsági tanácsát.

Moszkva visszautasította a BT megkerülését. „Egy ilyen intervenció a nemzetközi jog megsértése volna" – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján.