2024. június 20. 15:00
Szlovénia 1
Szerbia 1
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia 1
Anglia 1
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország 1
Olaszország 0
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szíria: ezernél több áldozata lehet a vegyi fegyveres támadásnak

2013.08.21. 09:18 Módosítva: 2013.08.21. 20:38

Szíriai ellenzéki aktivisták azt állítják, a kormány vegyi fegyvert vetett be Damaszkusz közelében. Az első, délelőtti hírek még csak arról szóltak, hogy a támadásban több tucat ember halt meg, de ez a szám napközben folyamatosan nőtt. Délután az ellenzék már arról számolt be, hogy ezernél több áldozata lehet a gáztámadásnak.

A vegyi mérget tartalmazó rakéták szerda kora reggel csapódtak be Gúta régió külvárosaiban, írja a BBC. A szíriai kormány tagadja a vegyi fegyver bevetéséről szóló híreket.

A támadás Gúta térségén belül Zamalka, Arbín és In-Tarma kerületeket érte. Különböző szervezetek az áldozatok számát nagyon eltérően adják meg, van, amelyik szerint akár ötszázan is meghalhattak. A Russian Timesnak sikerült felvennie néhány helyi lakossal a kapcsolatot, akik viszont azt állítják, nem volt mérgező támadás, csak lövéseket hallottak.

A lázadók száznál több videót töltöttek fel a youtube-ra, amin a gáztámadás utáni perceket, halottakat, sérülteket, rögtönzött kórházakban folyó kezeléseket mutatnak; a legtöbb videó csak erős idegzetűeknek ajánlott. Az alábbi videón egy ilyen kórházi kezelésen készült.

Kelet Gouta száz sérült a vegyi gránát miatt

Az ENSZ megfigyelői egyébként éppen azért érkeztek vasárnap az országba, hogy felismerjék és megelőzzék egy esetleges vegyi fegyver bevetését, illetve kiderítsék, valóban történt-e korábban ilyen.

Orosz tudósok már júniusban arra következtettek, hogy szarin ideggáz volt egy, a szíriai felkelők által bevetett lövedékben, amely március 19-én Aleppo környékén csapódott be. A Hán al-Asszalnál történt incidensben több mint kéttucatnyian életüket vesztették.

A szíriai kormányerők és a lázadók egymást vádolják vegyi fegyver bevetésével, és egyformán tagadják, hogy maguk ilyen eszközökhöz folyamodnának. Többen úgy vélik, hogy Szíria nagy mennyiségben felhalmozott, be nem jelentett mustárgázzal, illetve szarin ideggázzal rendelkezik.

Washington és Moszkva eltérő állásponton van azzal kapcsolatosan, hogy kik követték el a kegyetlen akciót. „Az Egyesült Államokat mélyen aggasztják azok a jelentések, amelyek szerint Damaszkusz közelében ma civilek százai vesztették életüket a szíriai kormányerők támadásának, egyebek mellett vegyi fegyverek alkalmazásának következtében” – fogalmazott Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

A sablonos nyilatkozat azonban nem jelent valódi elkötelezettséget az USA részéről. Martin Dempsey tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának főnöke ugyanis kizárta még a korlátozott katonai beavatkozás lehetőségét is. Dempsey szerint az ellenzék "még nem áll készen" a katonai segítségre, azaz a Pentagon úgy értékeli, hogy az Egyesült Államok segítsége ellenére sem tudná kivívni a győzelemet. Korábban Obama egyébként erőteljes fellépést ígért arra az esetre, ha az Aszad-rezsim vegyifegyver vagy más tömegpusztító eszköz bevetésével átlépné az USA "vörös vonalként" emlegetett tűréshatárát.

Az orosz külügyminisztérium ugyanakkor a szíriai ellenzék előre eltervelt provokációjának minősítette a támadást. Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő szerdai nyilatkozatában azt állította, hogy a mérgező vegyi anyaggal ellátott rakétát az ellenzéki fegyveresek által elfoglalt állásokból lőtték ki. Lukasevics szerint a provokáció elkövetőinek célja, hogy rábírják az ENSZ Biztonsági Tanácsát, álljon a rendszerrel szembenállók oldalára.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport