Az amerikaiak lehallgatták a szíreket a gáztámadás után

MTI/Index
2013.08.28. 08:49 Módosítva: 2013.08.28. 13:28
Kiderült, miért olyan biztos az amerikai vezetés, hogy a vegyi fegyvereket a szíriai kormány és nem a lázadók vetették be: lehallgatták a szíreket.

Az amerikai hírszerzés lehallgatta a szíriai védelmi minisztérium egyik munkatársának és a vegyi fegyverekért felelős egyik alakulat vezetőjének beszélgetését közvetlenül a Damaszkusz közelében történt szerdai gáztámadás után – írta a Foreign Policy című amerikai külpolitikai folyóirat kedden.

A védelmi minisztérium tisztségviselőjének hangján a pánik hallatszott, ahogy választ követelt az egyes források szerint több mint ezer emberéletet követelő ideggáztámadásra.

A Foreign Policy információi szerint a beszélgetést az amerikai hírszerzés lehallgatta, és ez a legfőbb oka, hogy az amerikai tisztségviselők biztosak benne: a támadás Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének műve volt.

Közben a szíriai ellenzék egy újabb állítólagos gáztámadásról számolt be, jelentette a timesofisrael.com. Legalább húszan megsérültek, halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.

Biden: nem kétséges, hogy ők voltak

Nem kétséges, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere a felelős a múlt heti vegyifegyver-támadásért, ezért a szíriai kormányt felelősségre kell vonni – jelentette ki kedden Joe Biden amerikai alelnök. Biden szerint Damaszkusz megsértett egy alapvető nemzetközi normát.  „Nem kétséges, hogy ártatlan férfiak, nők és gyerekek estek Szíriában vegyifegyver-támadás áldozatául. És nem kétséges az sem, hogy ki a felelős a vegyi fegyverek ezen szörnyű alkalmazásáért: a szíriai rezsim” – hangsúlyozta az Amerikai Légió veteránszervezet éves kongresszusán.

Amerikai katonai forrásokra hivatkozó sajtóértesülések szerint Washington a közeli napokban rombolókról indított manőverező robotrepülőgépekkel készül megtorló csapást mérni Szíriára. Jay Carney fehér házi szóvivő kedden arról beszélt, hogy Barack Obama elnök még nem döntötte el, milyen választ kíván adni a sorozatos vegyi támadásokra. Chuck Hagel védelmi miniszter közölte, hogy az amerikai haderő készen áll a katonai akcióra.

Obama és Cameron telefonál

Mindeközben újabb telefonos egyeztetést tartott a szíriai helyzetről kedden Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit miniszterelnök. A megbeszélésen a vegyi fegyverek bevetésére adandó válaszlehetőségekről volt szó – derül ki a hivatalos közlésekből.

A brit és az amerikai vezető között rövid időn belül ez volt a második egyeztetés a szíriai beavatkozás témaköréről. Az első során megállapodtak abban, hogy határozott nemzetközi választ kell adni a vegyi fegyverek alkalmazására.

Az amerikai elnök korábban a vegyi fegyverek bevetését nevezte a külső beavatkozás előtti vörös vonalnak. A Damaszkusz közelében augusztus 21-én elkövetett állítólagos vegyi támadás következtében mintegy 1300 ember vesztette életét a szíriai ellenzék szerint. A szíriai kormány tagadta felelősségét.

Nyugati illetékesek a Damaszkusz melletti, múlt heti gáztámadás óta egyre egyértelműbb nyilatkozatokat tesznek arról, hogy azt a szír rezsim művének tartják. Sajtójelentések szerint Obama és kormányzatának tisztviselői a múlt szerdai események óta hozzávetőleg kilencven egyeztetést bonyolítottak le külföldi partnereikkel a helyzetről. Cameron után kedden Obama tárgyalt Stephen J. Harper kanadai miniszterelnökkel is.

De mit csinál eközben Aszad?

Iránba repült a családjával. A siíta Hezbollah szervezethez közel álló libanoni An-Nahar című lap internetes oldalán – meg nem erősített iráni külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva – azt állította, hogy Aszad repülőgépe kedd este váratlanul Teherán nemzetközi légikikötőjében landolt. A szíriai államfő állítólag azért utazott Teheránba, hogy az esetleges amerikai csapásra adandó szíriai válaszról tárgyaljon az iráni vezetőkkel.

Közben kiderült, hogy a szíriai kormányhoz közel álló hackereknek esett áldozatul kedden a New York Times, a Twitter és a Huffington Post, a médiacégek átmenetileg elveszítetek az ellenőrzést weboldalaik felett.

A Syrian Electronic Army hackercsoport a médiacégek weboldalait kezelő ausztrál MelbourneIT internetes domainnév-szolgáltató cég rendszerébe tört be. A Syrian Electronic Army korábban már számos, a szíriai kormánnyal ellenséges médiavállalatot támadott meg. Aszad Twitter-üzenetekben vállalta fel a támadásokért a felelősséget.

Kíváncsi arra, mi folyik Szíriában, és ez hogyan hat a nagyhatalmakra?Akkor olvassa el ezt a cikkünket!