Orsolya
9 °C
21 °C

Izrael ütegekkel készül a szíriai csapásra

2013.08.30. 22:39

Az izraeli hadsereg kilövőegységet telepített pénteken a Vaskupola rakétaelhárító rendszerbe Tel-Aviv külvárosában azzal a céllal, hogy megvédje a lakosságot a Szíria ellen tervezett amerikai katonai csapás utáni esetleges támadásoktól. Izrael attól tart, hogy rakétatámadás érheti a zsidó állam területét egyrészt a szíriai kormányerők, másrészt a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató libanoni síita Hezbollah szervezet részéről.

A hadsereg Észak- és Dél-Izraelben - Haifában, Askelónban és Eilatban - is telepített ütegeket a Vaskupolába, és kész további két kilövőegység üzembe helyezésére.

Az Egyesült Államok és szövetségesei fontolgatják egy Szíria elleni katonai csapás lehetőségét a következő napokban, válaszul arra, hogy a damaszkuszi rezsim nagy valószínűséggel vegyi fegyvert használt.

Egy pénteken közzétett izraeli közvélemény-kutatás szerint az Izraelben élő zsidók kétharmada támogatna egy Aszad elleni amerikai-európai katonai csapást. A megkérdezettek többsége azonban úgy vélte, egy ilyen beavatkozás valószínűleg Izrael elleni válaszcsapáshoz vezetne - írta a Washington Post.