Kerry: Vérminták bizonyítják a vegyi támadást

2013.09.01. 16:06 Módosítva: 2013.09.01. 16:27

Vér- és hajmintákkal is igazolják, hogy szarint tartalmazó vegyi fegyvereket használt a szíriai hadsereg Damaszkuszban a múlt héten, jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap a CNN egyik műsorában. „A bizonyítékok minden nappal csak meggyőzőbbek lesznek" – tette hozzá.

Kerry elmondása szerint a mintákat független, megbízható forrásból szerezték. A külügyminiszter nem utalt arra, hogy az ENSZ ellenőreitől származnának az információk.

„Tudjuk, hogy a kormány rendelte el a támadást, tudjuk, hogy készültek rá. Tudjuk, hogy honnan lőtték ki a rakétákat és azt is, hogy hova csapódtak be. Tudjuk, milyen károkat okozott a támadás. Láttuk az interneten terjedő borzasztó képeket és más bizonyítékaink is vannak, és tudjuk azt is, hogy a rezsim megpróbálta eltitkolni a támadást" – mondta Kerry.

A külügyminiszter pénteken hírszerzési adatokra hivatkozva azt mondta, 1429-en, köztük 426 gyerek halt meg az augusztus 21-i gáztámadásban Damaszkusz közelében. Abban is biztosak, hogy ezt a rezsim hajtotta végre. Kerry harcias nyilatkozatában egyenesen gyilkosnak nevezte Bassár el-Aszad szíriai elnököt, kiemelve, hogy információik szerint a rezsim már három nappal a támadás előtt készült a vegyi fegyverek bevetésére.

Mi az a szarin?

A szarin egyike a legmérgezőbb vegyi fegyvereknek, már rendkívül kis dózisban is halálos. A színtelen és szagtalan folyadék igen illékony anyag, könnyen felszívódik; a gőzkoncentrációja még a bőrön vagy a szemen át is a szervezetbe juthat. Még csekély, nem halálos dózisban is maradandó idegrendszeri károsodásokat okozhat, de a halálos adagja már egy percen belül megölhet egy embert.

Korábbi cikkünket a témában itt találja.

A hétfőtől péntekig az augusztus 21-i vegyi támadás helyszínén vizsgálódó ENSZ-ellenőrök Hágába vitték az összegyűjtött mintákat. Az előzetes eredményeket már a damaszkuszi szállodában elvégezhették, de a hivatalos eredményekre még sokkal többet kell várni.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) már szombaton jelezte, hogy várhatóan három hétig tarthat majd azoknak a mintáknak az elemzése. A hágai székhelyű szervezet a vegyi fegyverek megsemmisítéséről kötött nemzetközi egyezmény betartásának ellenőrzésére jött létre, és ide hozták a mintákat a szakértők.


A szervezet egyik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a mintákat világszerte legalább féltucat laboratóriumba küldik szét elemzésre, olyan országokba, amelyek politikailag nem érintettek a csatározásokban. Annak érdekében, hogy minél megbízhatóbb eredmények szülessenek, minden mintát legalább két különböző laboratóriumban vizsgálnak meg.

Habár úgy tűnt, hogy az ENSZ-ellenőrök távozásával akár meg is indulhat egy katonai akció, Barack Obama amerikai elnök szombat este bejelentette, hogy ugyan döntött a beavatkozásról, de ehhez a kongresszus felhatalmazását kéri. Az amerikai törvényhozás a szeptember 9-i héten dönt a kérdésben. Obama döntését egy szíriai állami lap történelmi visszavonulás kezdeteként értékelte, és a felkelők is csalódottan nyilatkoztak, szerintük ez felbátoríthatja Aszadot.