16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Elaltathatják a kóbor kutyákat Romániában

2013.09.10. 14:07 Módosítva: 2013.09.10. 14:25

A román parlament megszavazta, hogy a hatóságok elaltathatják azokat a kóbor kutyákat, amelyeket a begyűjtésüktől számított tizennégy napig nem fogadnak örökbe.

Nagy többséggel döntöttek így a képviselők: 266-an szavaztak mellette, 23-an ellene és húszan tartózkodtak.

Romániában azután került ismét a figyelem középpontjába az elszaporodott kóbor kutyák problémája Bukarestben szeptember elején egy négyéves gyereket halálra martak a gazdátlan állatok.

Az eset nagy felháborodást váltott ki, noha Romániában nem először veszti életét ember kóbor kutyák támadásában. Az ügyben vezető politikusok is állást foglaltak. Traian Băsescu román államfő felhívással fordult a kormányhoz, hogy cselekedjen mielőbb, és fogadjon el olyan törvényt, ami lehetővé teszi az önkormányzatok számára a gazdátlan kutyák elaltatását.

Végül a kormánynak nem kellett lépnie, mert már a törvényhozói testület asztalán volt a most elfogadott jogszabály, amely eredetileg hét nap türelmi időt írt elő. A parlamenti szakbizottságban azonban tizennégy napra tolták ki ezt az időszakot. A képviselők a szigorú intézkedés puhítása érdekében azt a rendelkezést is a törvénybe foglalták, hogy a polgármesterek döntése alapján a türelmi időszak meghosszabbítható, ha a kóbor kutyák menhelyi ellátására van pénze az önkormányzatnak.

Az állatvédők azonban így sem nyugodtak bele a kutyák tömeges elpusztításába, és a parlament előtt tüntettek. Ők „barbár cselekedetnek” tekintik az állatok tömeges kiirtását, és nem értenek egyet azzal, hogy a hatóságoknak nem kell figyelembe venniük, hogy az utcáról összegyűjtött kutyák betegek vagy agresszívek-e, és valóban indokolt-e az elaltatásuk.

Egyes becslések szerint Bukarestben mintegy 64 ezer kutya él az utcán, sokszor falkába tömörülve bolyonganak az utcákon.  • Hírek
  • Hírek