Obama behúzná a féket

2013.09.10. 14:37 Módosítva: 2013.09.10. 18:35

Barack Obama amerikai elnök beszélt François Hollande francia elnökkel és David Cameron brit miniszterelnökkel, akikkel egyetértettek abban, hogy megvizsgálják az orosz javaslat komolyságát a szíriai vegyifegyverkészletek nemzetközi ellenőrzés alá helyezéséről, jelentette be a Fehér Ház. A javaslat az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerül.

Hollande várhatóan egy határozati javaslatot terjeszt majd a BT elé, ebben köteleznék Szíriát, hogy tegye nyilvánossá vegyifegyverprogramját, a fegyvereket pedig aztán nemzetközi ellenőrzés alá vonnák és leszerelnék. Obama szerint a javaslat olyan áttörés is lehet, ami eltolhatja a tervezett amerikai légi csapást. Amerikai lapok hozzáteszik, hogy nem mellesleg ez egy jó menekülőút lehet Obamának, aki komoly ellenállással néz szembe a katonai beavatkozás felhatalmazásáról szavazó kongresszusban.

John Kerry amerikai külügyminiszter közben jelezte, hogy várják az orosz javaslat részleteit, de mindenképpen egy gyorsan és ellenőrízhetően végrehajtható tervezetet tartanak szükségesnek, időhúzásból pedig nem kérnek. Chuck Hagel védelmi miniszter pedig hangsúlyozta, hogy továbbra is fent kell tartani a katonai csapás lehetőségét, hogy a diplomáciai megoldások sikerre vezethessenek.

Nancy Pelosi, a képviselőházi demokraták vezetője már azt írta a Twitteren, hogy Obama kitartásának köszönhetően előállt egy orosz javaslat, ami reményeik szerint életképes és előrelépést jelent.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője bejelentette, hogy az unió is kész részt venni a vegyi fegyverek ellenőrzéséről szóló javaslatok megvalósításában. Szerinte ennek részletes kidolgozása most a legfontosabb feladat.

A Bahreint, Kuvaitot, Ománt, az Egyesült Arab Emírségeket, Katart és Szaúd-Arábiát tömörítő Öböl menti Együttműködés Tanácsa – a szíria felkelők egyik legfontosabb külföldi támogatója – viszont bejelentette, hogy az orosz javaslat csak a vegyi fegyverekre vonatkozik, így nem fog önmagában véget vetni a vérontásnak.

A szíriai kormány lecsapott a lehetőségre

A szíriai kormány hivatalosan is elfogadta azt az előző napi orosz javaslatot, hogy Damaszkusz helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját egy amerikai katonai csapás elkerüléséhez, mondta Valíd Moallem szíriai külügyminiszter. Mint mondta, az orosz indítvánnyal akarják megelőzzék az amerikai agressziót.

„Rendkívül gyümölcsöző tárgyalásokat folytattunk tegnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, aki egy vegyi fegyverekkel kapcsolatos kezdeményezést javasolt, amelyet este el is fogadtunk” – idézte az Interfax orosz állami hírügynökség Moallemnek az állami duma elnökéhez, Szergej Nariskinhez, intézett szavait.

Hétfőn Barack Obama amerikai elnök lehetségesnek nevezte a Szíriára mérendő amerikai katonai csapás elkerülését, ha „valósnak” bizonyul az az orosz és szíriai indítvány, amely szerint Damaszkusz nemzetközi felügyelet alá helyezné vegyi fegyvereit. Obama hozzátette, hogy egy esetleges diplomáciai határozat nem jelenti azt, hogy a kongresszusnak vissza kellene vonnia a katonai akciót. Az amerikai elnök szerint az amerikai kormány nem akarja, hogy egy időhúzó taktika miatt csökkenjen a Szíriára nehezedő nyomás.

Putyin rászólt Washingtonra

Mégsem ül össze az ENSZ BT magyar idő szerint kedden este tíz órakor. A kezdeményezés a rendkívüli tanácskozásra az orosz féltől jött. A tervről Ausztrália ENSZ-nagykövete erről számolt be a Twitteren, ám Gary Quinlan később szavait kiegészítette azzal, hogy az oroszok visszavonták a kérést. (Ausztrália idén egyike az ENSZ BT 10 nem állandó tagjának, Quinlan pedig ebben a hónapban az ENSZ BT soros elnöke.)

Az orosz elnök nem sokkal korábban kijelentette: a javaslat, amely szerint Szíriának nemzetközi ellenőrzésre át kellene adnia vegyifegyver-arzenálját csak akkor lehet eredményes, ha az Egyesült Államok és szövetségesei lemondanak a szíriai válság fegyveres megoldásáról. Vlagyimir Putyin reményei szerint Szíria hamarosan csatlakozik ahhoz a nemzetközi egyezményhez, amely tiltja a vegyifegyverek bevetését. A szíriai külügyminiszter közölte, hogy a kérésnek készek eleget tenni.

Obama fontolva haladna

Az amerikai elnök kedden azt javasolta a Kongresszusnak, hogy halassza el keddre tervezett szavazását a szíriai nemzetközi beavatkozásról. Obama a múlt héten ugyan bizonyos volt abban, hogy a törvényhozás megszavazná a támogatást – erre egyébként az alkotmány szerint nem is lenne szüksége az elnöknek egy intervenció megindításához – ám az előzetes hírek szerint erre csak a Szenátusban számíthat biztosan, a Képviselőházban nem egyértelmű a beavatkozással egyetértők többsége.

Obama most arra hivatkozva kérte a szavazás elhalasztását, hogy Oroszország elég időt kapjon szíriai javaslata realizálásához és elérje, hogy az arab ország vegyifegyverei valóban nemzetközi ellenőrzés alá kerüljenek.