Piroska
-1 °C
5 °C

Korrupciós vád egy román politikus ellen

2013.09.11. 17:29

Vádat emelt a román korrupcióellenes ügyészség szerdán Adrian Severin román európai parlamenti képviselő ellen. A politikust megvesztegetés elfogadásával és befolyással való üzérkedéssel vádolják.

Severint 2010 decembere és 2011 márciusa között a Sunday Times lap riporterei környékezték meg állobbistaként, és 100 000 eurót ajánlottak fel neki, ha törvénymódosító indítványt nyújt be az EP-nek. Kezdeti munkájáért 12 ezer eurót fel is számolt a képviselő, aki korábban Románia külügyminisztere volt.

A szociáldemokrata politikust pártja kizárta soraiból, ő viszont nem volt hajlandó lemondani mandátumáról, így most független képviselő az európai törvényhozásban. A képviselő a mai napig ártatlannak vallja magát. A vádemelést követően kijelentette: meggyőződése, hogy a történelem fel fogja menteni. A per a román legfelső bíróságon fog lezajlani.

A brit riporterek csapdájába Zoran Thaler egykori szlovén külügyminiszter és Ernst Strasser volt osztrák belügyminiszter is beleesett, ők szintén hajlandóságot mutattak arra, hogy pénzért nyújtsanak be módosító indítványt. A két képviselő 2011 márciusában, közvetlenül a botrány kirobbanása után lemondott az EP-képviselői mandátumról.

A román ügyészség azt is közölte, hogy Severin ellen az EU pénzügyi érdekei ellen elkövetett bűncselekmények miatt is vizsgálódnak, de ezt egy külön ügy keretében folytatják le. Korábban a vádhatóság ugyanis meggyanúsította Severint azzal, hogy 2007 és 2010 között fiktív tanácsadást igazoló hamis iratokat mutatott be az Európai Parlamentben, amivel megkönnyítette cégeknek, hogy jogtalanul 436 ezer euróhoz jussanak az Európai Parlament költségvetéséből.