Szilvia
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Rakétákkal lőtték a török rendőrség központját

2013.09.21. 08:16

Ismeretlen tettesek rakétákkal lőtték péntek este Ankarában az országos rendőrség központját. A belügyminisztérium közleménye szerint személyi sérülés nem történt, az épületben azonban súlyos károk keletkeztek. A központba két rakéta csapódott be. Hírügynökségi, illetve helyi televíziós értesülések szerint két feltételezett tettest láttak elmenekülni a helyszínről.

A belügyminiszter nem nyilatkozott arról, hogy a hatóságok kiket gyanúsítanak a támadás elkövetésével, a török média azonban annak a nézetnek adott hangot, hogy egy szélsőbaloldali csoport állhat a történtek mögött. Az a csoport, amelyik márciusban hasonló támadást követett el a kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ankarai székháza és az igazságügyi minisztérium ellen.

A biztonsági erők pénteken ismét könnygázt és vízágyút vetett be a rendőrség tüntetők ellen Ankarában. A tüntetők előző nap kezdtek tiltakozó akcióba egy egyetemi épületegyüttes területén, annak egy erdős részére tervezett útépítés ellen, majd összetűztek a rendőrséggel. Az útépítés terve elleni tiltakozásul az elmúlt hetekben több más török városban is tartottak az ankarai tüntetőkkel szimpatizáló megmozdulásokat.

Törökországban május végén az isztambuli Gezi park tervezett beépítése miatt kezdődtek tiltakozó megmozdulások, amelyek aztán kormányellenes tüntetésekbe csaptak át. Az országossá szélesedett tüntetéshullámban hatan - köztük egy rendőr - vesztették életüket és több mint 10 ezren sebesültek meg, utóbbiak közül 11-en fél szemükre megvakultak.

Csütörtökönelismerte a török belügyminisztérium, hogy a rendőrség esetenként túllépett hatáskörén a nyáron kezdődött kormányellenes tüntetések során. Az aránytalanul nagy erő alkalmazásában eddig 43 rendőrt találtak bűnösnek. A témában született határozatok értelmében 6-tól 16 hónapig terjedően befagyasztják a felelősségre vont rendőrök előléptetését.