Aszad megnyitja a gázraktárakat

2013.09.29. 18:04

Bassár el-Aszad a RaiNews24 olasz hírtelevíziónak adott interjúben megerősítette: a szíriai kormány eleget fog tenni az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) azon határozatának, amely vegyi fegyverei feladására szólítja fel Damaszkuszt és sürgeti azok megsemmisítését.

Az ENSZ BT pénteken egyhangúlag fogadta el a szíriai vegyi fegyverek kötelező megsemmisítéséről szóló határozatot, de nem irányzott elő azonnali büntetőintézkedéseket arra az esetre, ha Damaszkusz nem tesz eleget a dokumentumban foglaltaknak.

A szíriai elnök arra is emlékeztete a nézőket, hogy ők már ezen határozat elfogadása előtt csatlakoztak a vegyi fegyverek megszerzését és bevetését tiltó nemzetközi egyezményhez, sőt, ez a lépés amúgy is „feltett szándéka” volt a szír kormányzatnak – melyet alapos okkal vádolnak azzal, hogy az elmúlt évben tucatnyi alkalommal vetett be vegyifegyvert saját népe ellen, az augusztusi gútai csapásban pedig 1300-nál is több embert gyilkolt meg.

Persze Aszad az interjúban azt is elmondta, lehetetlen, hogy hadserege az ő tudta nélkül vetett be vegyi fegyvert, és a hozzá hű erők amúgy sem használtak mérges gázokat soha. Kétségbe vonta az interneten az augusztusi támadásról keringő videók hitelességét is. Ahogy arról korábban írtunk, brit hírszerzés jelentése szerint a konfliktusban a kormányerők számlájára eddig legalább 14 gáztámadás írható.

Az elnök nem kételkedik abban, hogy hatalmon fog maradni: szerinte a mostani válság után a korábbinál „jobb Szíriát” fog építeni. A megoldás érdekében a felkelőkkel is kész tárgyalni, de csak akkor, ha azok előbb szépen leteszik a fegyvert. Azt viszont elutasítja, hogy a békefolyamatban Európa is szerepet játsszon. Aszad jó érzékkel azt sem mulasztotta el a nyugati nézőknek hangsúlyozni, hogy a felkelők között harcolnak az al-Kaidával is kapcsolatban álló szélsőséges iszlamisták.