Csengetett, mandarin?

2013.09.30. 19:47

Oktatási központot nyit jövőre a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban a Nemzetközi Inasképző Akadémia. A maga területén a világ egyik legnívósabb intézménye, amelynek székhelye egy holland kastélyban található, Csengtu városban alapít iskolát. Robert Wennekes, az akadémia elnöke elmondta, hogy céljuk a magas színvonalú szolgáltatási kultúra terjesztése abban az országban, ahol csak rövid ideje értékelik a „finomságokat” ezen a területen.

Az inasképzőket minden jel szerint az egyre több jómódú család, tehát a kereslet hozza a kelet-ázsiai országba. Mint Wennekes fogalmazott, Kínában naponta születnek újabb és újabb milliomosok, akik hatalmas villákban élnek díszes berendezések között, márványpadlóval borított termekkel, és e környezetből már valóban csak az inas hiányzik, aki otthonosan mozog e közegben, és elboldogul a házvezetés rá háruló feladataival – olvasható a hongkongi South China Morning Post című lapban.

Azzal párhuzamosan, hogy Keleten nő az igény az inasokra, Nyugaton csökken, így ott a képzésre sincs túl sok jelentkező. Nagy-Britanniában körülbelül tízezer inas szolgál, míg az 1930-as években harmincezer körül volt a számuk. A mélypont az 1980-as években volt.

A holland akadémia nyolchetes tanfolyamokat tart évi három alkalommal a dél-holland Valkenburg aan de Geul városban. A növendékek a házimunka és a felszolgálás tudománya mellett például a szivarok tárolásának titkát is megtanulják. A tananyag pedig olyan módszertani tudnivalókat is tartalmaz, mint a mohó vendégek kezelése, vagy a borravaló elfogadásának illő módja. A csengtui központ oktatói, illetve a kínai diákok külön tantervet kapnak, és a foglalkozásokat kínaiak fogják tartani.