Jolán, Vid
13 °C
27 °C

Megint trendi a tevehús

2013.10.05. 11:58

Tevecarpaccio, teve burgundi módra, tevehamburger aranyfóliában: az Arab-öböl országai sztárséfek segítségével népszerűsítik a korábban csak a beduinok körében megbecsült tevehúst.

Abu-Dzabi legelegánsabb szállodája, az Emirates Palace aranyozott kupolája alatt Sandro Gamba francia mesterszakács mutatja be legújabb alkotását: az aranyfóliás tevehamburgert humuszos hasábburgonyával. A tevehamburgert füstöltsajt-ágyon tálalják karamellizált hagymával, a zsemlét vékony aranyfólia borítja. Egy adag ára 50 dollár (közel 11 ezer forint).

„Minél fiatalabb a teve, annál puhább a húsa. Egyes receptekhez tevecsikó húsát használjuk fel, úgy omlik a szájban, mint a vaj. Ha az állat öregebb, pácolni vagy párolni kell a húst” - tette hozzá Gamba.

Az Egyesült Arab Emírségekben ugyanúgy nevelnek tevecsikókat tejen vagy kukoricán, mint más országokban borjúkat, hogy minél omlósabb legyen a húsuk. A sivatagi nomádok a teve tejét és a húsát egyaránt fogyasztják, igen népszerű az Arab-öböl térségében: tevegyorsasági és teveszépségversenyeket is tartanak.

Katarban Alain Ducasse Michelin-csillagos sztárséf a dohai Iszlám Művészet Múzeumában működő Idam nevű éttermében libamájas tevehúst kínál szarvasgombával. A Teve Rossini módra nevű fogáshoz öt napon át kell a húst főzni - mondta el Romain Méder séf. A fogás ára 90 dollár (közel 20 ezer forint), bort azonban nem lehet fogyasztani hozzá, mert az étteremben nem szolgálnak fel alkoholt.

A tevetej szintén egyre népszerűbb, exportra is kerül a térségből. Jelenleg Európába és Japánba szállítanak tevetejet. Nem olyan zsíros, mint a tehéntej, miközben C-vitaminban háromszor gazdagabb. Az öböl menti országokban a tejből francia desszerteket, illetve italokat is készítenek, például a kapucsínó ihlette camelccinót.