Gusztáv
-4 °C
1 °C

Ordítoztak a béketárgyaláson

2013.11.06. 13:33

Ordítozás és kölcsönös vádaskodások után kedd éjjel megszakadtak az izraeli–palesztin béketárgyalások, írja az Ynet.

Palesztin források szerint a két delegáció keményen odamondogatott egymásnak, majd a megbeszélések tizenhatodik fordulójában anélkül álltak fel, hogy tárgyaltak volna a korábban meghatározott napirendi pontokról. Később, még az éjjel a palesztinok képviselői bejelentették, hogy nem tárgyalnak mindaddig, amíg Izrael folytatja a telepek építését az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában.

Száeb Erekát és Mohamed Stajje palesztin főtárgyalók hazugsággal vádolták az izraelieket, amiért szerintük a palesztinok beleegyeztek a tárgyalásokkal párhuzamosan folyó telepépítkezésekbe, cserébe az izraeli börtönökben fogva tartott, még az 1993-as oslói egyezmény előtt elítélt száznégy palesztin rab elengedéséért.

Erekát azzal vádolta az izraeli kormányzati tisztviselőket, hogy szándékosan ártanak a Palesztin Hatóságnak, és hazugságnak nevezte azokat az állításokat, hogy a palesztin vezetéssel teljes összhangban folynának az újabb építkezések.

A palesztinok hangsúlyozták, hogy soha nem egyeztek bele a telepesek terjeszkedésének és a foglyok szabadon engedésének az összekapcsolásába. Később kijelentették, hogy a találkozón elhangzott súlyos szavak miatt „komoly válság alakult ki az izraeli oldallal szemben, és a megbeszélés megszakadt”.

Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala nem erősítette meg, de nem is cáfolta a történteket, nem reagált a palesztin beszámolókra.