Ágnes
-1 °C
2 °C

Elfogták a lampedusai tragédia áldozatait szállító emberkereskedőt

2013.11.08. 11:41

Emberkereskedelem vádjával őrizetbe vettek egy szomáliai férfit a lampedusai illegális bevándorlótáborban, aki a túlélők szerint az októberben 366 utasával együtt tengerbe süllyedt hajó útját megszervezte.

A 24 éves férfit a tragédia nyolc túlélője is felismerte a Lampedusa szigetén működő táborban. A túlélők szerint a szomáliai férfi az az emberkereskedő, aki az eritreaiakból álló illegális bevándorlócsoportot a kelet-afrikai országból Líbiáig vezette, majd innen hajóval Lampedusa felé szállította őket.

A férfit az olasz maffiaellenes hatóság tartóztatta le, jelenleg a szicíliai Agrigento börtönében van. Az olasz törvények értelmében egészen harminc évig terjedő börtönbüntetést kockáztat. A hatóságok számára már számos bűncselekmény miatt ismert az emberrablástól kezdve a szervezett bűnözésig. Szomáliában fegyveres csoportok tagja volt.

Az október 3-án Lampedusa vizein felgyulladt és elsüllyedt hajó utasai közül több mint százötvenen élték túl a tragédiát. A túlélők azt is elmondták, hogy a férfi az illegális bevándorlócsoportban levő fiatal nőket megerőszakolta, ha ezek férfirokonai nem fizettek neki eleget.

A lampedusai bevándorlótáborban tartott hatósági akció során őrizetbe vettek egy palesztin férfit is, akit egy másik illegális bevándorlócsoport emberkereskedőjének tartanak.