Aggasztóan emelkedik a pinaplasztikák száma

2013.11.15. 16:31 Módosítva: 2013.11.15. 16:38
Nagy-Britanniában már évente kétezer kisajakplasztikát végeznek. A plasztikai sebészek most etikai ajánlásokat dolgoztak ki, mert sokan a pornó miatt azt hiszik, baj van velük, vagy csak egyszerűen testképzavaruk van.

Aggasztóan emelkedik a női nemi szervek esztétikai műtéteinek száma Nagy-Britanniában - olvasható brit nőgyógyászok tanulmányában. Az okok közül a szakértők a pornográfia vizuális hatását emelik ki.

Tíz év alatt ötszörösére nőtt a szeméremajkak esztétikai műtéteinek száma, mintegy kétezer, a kisajkak méretét csökkentő operációt (labioplasztika) végeztek 2010-ben a brit közkórházakban - derült ki a londoni Royal College szülészeti és nőgyógyászati továbbképző központjának (RCOG) statisztikájából.

A páciensek a tanulmány szerint azért fordulnak plasztikai sebészhez, mert kisajkaik mérete higiéniai és szexuális problémákat okoz vagy kényelmetlennek találják a szűk ruhák viselését. Vannak azonban nők, akik elégedetlenek kisajkaik látványával. Szélsőséges esetekben ez a testképzavar tünete is lehet.

A labioplasztika rövid távú kockázatai a vérzés és a sebfertőzés, ám közép- és hosszú távú testi és lelki hatásairól nincsenek adatok. A tanulmány szerint az is előfordulhat, hogy csökken a nemi szervek érzékenysége, mivel a műtét érzőidegek pályáit vágja el, ez pedig befolyásolhatja a szexualitást is.

Tudta, hogy változatos alakja lehet?

A bizottság pénteken hozta nyilvánosságra a műtéteket végző plasztikai sebészek számára szóló ajánlásait. A szakembereknek ezek szerint alaposan tájékoztatniuk kell a hozzájuk forduló nőket, milyen változatos alakja lehet a női nemi szervnek. Fel kell ajánlani nekik a testképzavart orvosló pszichológiai kezelés lehetőségét, fel kell világosítani őket az eljárás kockázatairól és a kedvező hatásokat megbízhatóan bizonyító tények hiányáról - írták a kutatók.

vagina surgery before and after

Azt sem ajánlják, hogy 18 év alatti lányokon végrehajtsák a műtétet, hiszen a nemi szervek csak erre az életkorra fejlődnek ki teljesen.

"Az etikai bizottságot aggasztja a labioplasztikák számának hirtelen növekedése, mely részben a tömegkultúrában és a pornóiparban látható képek számlájára írható. Tájékoztatni kell a nőket arról, hogy minden ember egyedülálló és a nemi szervek különböző alakváltozatai az esetek túlnyomó többségében normálisnak számítanak" - hangsúlyozta Suzi Leather, az RCOG etikai bizottságának elnöke.  • Hírek
  • Hírek