Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A palesztin állam mellett érvelt Hollande

2013.11.18. 21:45

A kétállami megoldás és Jeruzsálemnek Izrael és egy leendő palesztin állam közötti megosztása mellett érvelt a francia államfő hétfőn az izraeli parlamentben tartott beszédében. Franciaország álláspontja az, hogy az izraeli-palesztin konfliktust tárgyalásos úton kell rendezni, úgy, hogy Izrael és egy palesztin állam létezzen egymás mellett, és mindkettőnek Jeruzsálem legyen a fővárosa - mondta Francois Hollande az MTI tudósítása szerint.

Hollande ismét felszólította Izraelt a telepépítések leállítására. "A telepépítéseknek véget kell vetni, mert veszélyeztetik a kétállami megoldást" - jelentette ki.

A francia vezető előzőleg Rámalláhban tárgyalt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. A palesztin területeken folytatott tárgyalásai után egy sajtótájékoztatón szintén az építkezések leállítását szorgalmazta. Abbászt arra szólította fel, hogy "realizmusról" tegyen tanúságot "minden témában".

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, közvetlenül Hollande előtt mondott beszédében arra buzdította Abbászt, hogy szólaljon fel a parlamentben, és "ismerje el a történelmi igazságot", miszerint "a zsidó népet és Izrael földjét közel négyezer éves kapcsolat fűzi össze". Netanjahu hozzátette, ő is elmenne Rámalláhba. 

"Törjük meg a patthelyzetet. A béke akkor lehet csak igazi, ha az utca kétirányú. Nem kérhetik a zsidóktól, hogy ismerjenek el egy palesztin nemzeti államot anélkül, hogy azt kérnék a palesztinoktól, hogy elismerjék a zsidó nép nemzeti államát" - hangoztatta.

Hollande az izraeli parlamentben mondott beszédében az iráni atomprogramról is beszélt. Biztosítani igyekezett Izraelt arról, hogy Párizs nem hagyja Iránt atomfegyver birtokába jutni. "Kijelentem, hogy fenntartjuk a szankciókat mindaddig, amíg nem tudjuk teljes bizonyossággal, hogy Irán lemond nukleáris programjáról" - mondta.