54-en haltak meg a rigai tetőomlásban

2013.11.24. 16:17

Gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy további túlélőket találjanak a három nappal ezelőtt beomlott rigai bevásárlóközpont romjai között - közölte vasárnap az orvosi mentőcsoport vezetője. A tragédia halálos áldozatainak száma 54-re emelkedett, továbbra sem találnak hét embert, akik feltehetően az épületben voltak a tetőomlás idején.

Beomlott egy szupermarket Rigában

A lett főváros egyik bevásárlóközpontjában csütörtökön 500 négyzetméteres felületen omlott le a tető. Egy szemtanú, aki a tragédia idején vásárolt az áruházban, elmondta: az első, kisebb beomlás után figyelmeztették a vásárlókat, hogy hagyják el az épületet, és így tett a személyzet nagy része is. „Eközben egy sziréna is megszólalt” – számolt be a Delfi.lv-nek az olvasó. Egy másik hozzátette: sokan nem hallgattak a kérésre, és tovább folytatták a vásárlást.

Szombat este a romeltakarítás közben a tető egy újabb része szakadt le, senki nem sérült meg, de a hatóságok úgy döntöttek, hogy ideiglenesen felfüggesztik a munkálatokat. Az épület instabil szerkezete miatt vasárnap nehézgéppel folytatták a törmelékek eltávolítását. Teljesen lebontják az épületet.

A kormány közzétette a katasztrófában elhunytak névsorát. A halottak között nincs gyerek.

A tragédia oka ismeretlen

A tragédia okát egyelőre nem tudják megállapítani. Rihards Kozlovskis belügyminiszter szerint vannak arra utaló jelek, hogy a kivitelezők nem tartották be az építési előírásokat. Az országos rendőrkapitány három lehetséges okról beszélt a történtekkel összefüggésben: lehet, hogy rosszul tervezték meg a 2011-ben megnyílt és építészeti díjjal is kitüntetett bevásárlóközpontot, előfordulhat, hogy az épület szerkezetileg és statikailag nem volt rendben, de az sem kizárt, hogy az építési munkálatok idézték elő a katasztrófát.

"Az ok továbbra is rejtély, de meg kell fejteni. Amennyiben hibáról van szó, annak hatalmasnak kellett lennie" - mondta a francia hírügynökségnek nyilatkozva Marite Straume, az épületet kivitelező Re&Re vállalat szóvivője.

Lettországban szombaton háromnapos nemzeti gyász kezdődött.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport