Amerikai B-52-esek idegesítik a kínaiakat

2013.11.26. 20:37

Két amerikai B-52-es bombázó megsértette a kínai légteret, legalábbis azt, amit Kína újabban annak tekint. Peking múlt héten jelentette be, hogy mostantól kiterjeszti a légvédelmi zónáját a Kelet-kínai-tenger jelentős részére, azokra a vitatott hovatartozású kis szigetekre hivatkozva, amelyekre Japán is igényt tart.

Az amerikai gépek fegyver nélküli gyakorlórepülést tartottak a területen, és a kínai felszólítás ellenére nem azonosították magukat. A B-52-esek gond nélkül visszatértek Guamra, az amerikai haditámaszpontra.

Az Egyesült Államok elismerte az incidenst, de  azt is közölte, hogy nem fogadja el az új kínai légvédelmi zónát és a jövőben is folytatni fogja a berepüléseket. Chuck Hagel védelmi miniszter korábban Kína akcióját a térségbeli status quo felborítására irányuló „destabilizációs kísérletnek” minősítette.

A Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert szigetek kapcsánrendszeresek az incidensek, legutóbb áprilisban írtunk arról, hogy mindkét fél hajókat küldött a térségbe, de tavaly decemberben is komoly feszültségek keletkeztek amiatt, hogy egy kínai felderítő repülőgép berepült a szigetek légterébe.