Rettegnek spanyolországi luxusházaikban a britek

2013.11.27. 12:40

Udvariasan, egy kávézóban csendesen teázgatva, tábláit letámasztva tüntetett mintegy kétszáz Spanyolországba települt brit. Jól öltözöttek voltak, pedig többen messziről utaztak az andalúziai Alboxba, hogy megbeszélhessék, mi lesz az otthonaikért vívott harc következő lépése. Egy hatvanas éveiben járó hölgy hergelte csak a tömeget: „szörnyű, amit a hatóságok csinálnak; olyan, mintha diktatúrában élnénk”, mondta a Daily Mail tudósítása szerint.

Spanyolországban egymillió illegálisan eladott ingatlan lehet, a lap szerint ennek tizede britek tulajdonában van. Ők most mind attól félnek, hogy ledózerolják házaikat, melyeket a jelenlegi kormány szerint illegálisan szereztek meg a rivális előző kormány regnálása alatt. A luxushoz szokott britek a salátatörvényeket és a helyi politikusokat hibáztatják. Az építési engedélyeket ugyanis a helyi városi tanács adta ki, de ezt nem tehette volna. A regionális hatóság szerint ugyanis természetvédelmi területen építkeztek.

Nyolc kilométerre a tüntetéstől, Los Carasolesban például egy egész utcányi luxusvillát dózerolna le a kormány. Pontosabban az utca egyik felét lerombolnák, a szemközti házakat viszont érintetlenül hagynák. Zurgenában látványosabb a baj. Félkész apartmanok, gazzal benőtt úszómedencék jelzik, hogy itt-ott évekkel ezelőtt félbemaradtak az építkezések. Egyes házakban laknak, annak ellenére, hogy nincs bekötve a víz, nincs áram vagy gáz. Az ilyen házakban élők nagy összeget költöttek napelemekre, a teherautókon házhoz hordott ivóvízre, és ügyvédre is.

„Amikor Spanyolországba jöttünk, mindannyian a reptéren hagytuk az eszünket, megszédített minket a nap és a szangria” – mondta a 67 éves Ken Speed, aki több mint 84 millió forintnak megfelelő összeget fektetett nyugdíjaskori békéjébe 2005-ben, hiába. Belátja, jobban kellett volna figyelnie a részletekre. Mint mondta, ő és társai csapdában vannak, hiszen arra nincs pénzük, hogy elköltözzenek, a házakat, amelyekben laknak, nem tudják eladni, de úgy tűnik, nem is maradhatnak.

Spanyolország nemrég kinevezett új nagykövete a héten jelezte: most, hogy már több éve húzódik a vita és több házat is leromboltak, ideje megoldást találni. Hozzátette, hogy az ügy nem tartozik a nagykövetség hatáskörébe, de már több illetékessel is egyeztetett.