Mégsem mérgezték meg Arafatot

2013.12.03. 18:17

Francia igazságügyi szakértők szerint kizárt, hogy Jasszer Arafat volt palesztin elnököt megmérgezték. Arafat 75 éves korában, 2004-ben halt meg egy Párizs melletti katonai kórházban. Bár az akkori hivatalos jelentés szerint vérkeringési rendellenesség következtében beálló stroke volt a közvetlen halálok, a palesztin közösségben azóta is mérgezésről beszéltek.

A gyanú miatt idén novemberben a halott palesztin vezető testét özvegye engedélyével exhumálták egy ciszjordániai mauzóleumból, a mintákat három független - egy svájci, egy orosz és egy francia - kutatócsoport vizsgálta meg.

Az Arafat személyes tárgyait vizsgáló svájci szakértők korábban 83 százalékra tették annak a valószínűségét, hogy Arafatot radioaktív anyaggal megmérgezték. Az exhumálás után a lausanne-i Jogi Orvostudományi Központ kutatói szerint természetellenesen magas volt Arafat bordáinak és medencecsontjának polóniumtartalma, ugyanezt mutatták ki a földben is, mely lebomló szerveivel összekeveredett, de a mérgezést a halál óta eltelt idő miatt mégsem tudták biztosan megállapítani.

A mintát megvizsgáló orosz szakértők ezzel szemben a kapott mintákban nyomát sem találták a sugárzó anyagnak, a 210-es polóniumnak.

A francia kutatók jelentése most szivárgott ki. A BBC által idézett dokumentum szerint ők is kizárták a mérgezés lehetőségét, természetes halált valószínűsítenek. Szerintük egy elhatalmasodó fertőzés okozta a palesztin vezető halálát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport