A franciák is büntetik a prostituáltak ügyfeleit

2013.12.04. 18:58

Elfogadta a francia parlament alsóháza, a nemzetgyűlés a prostituáltak ügyfeleinek büntethetőségéről szóló törvényjavaslatot.Egy hétig tartó vita után 268 igen szavazattal 138 ellenében, 79 tartózkodás mellett döntöttek így - írja az MTI. Első alkalommal 1500 euró (452 ezer forint), később kétszer ekkora pénzbírsággal sújthatók a prostituáltak kuncsaftjai. A törvényjavaslattal Svédország példáját követi Franciaország. Ott 1999 óta büntetik a prostituáltak ügyfeleit, így tíz év alatt felére szorult vissza az utcai prostitúció.

A francia jogszabály szociális programokat is bevezet azoknak, akik abba akarják hagyni a prostitúciót, erre 20 millió eurót (6 milliárd forintot) szánnak. A franciaországi prostituáltak 70-80 százaléka a balkáni országokból, Afrikából, Dél-Amerikából vagy Kínából szervezetten érkezett külföldiek. Nekik tartózkodási engedélyt adnának, ha felhagynak a prostitúcióval.

A prostitúció egyébként nem tilos, továbbra is legális marad a körülbelül 18-20 ezer prostituált számára. Azt a tíz éves szabályt viszont eltörlik, amely szerint kéthavi szabadságvesztést és 3750 euró bírságot kaphat, aki árulja magát. A szövegről még a felsőháznak, a szenátusnak is szavaznia kell. Erre 2014 júniusáig kerülhet sor.

A javaslatot benyújtó francia képviselők szerint a Franciaországban dolgozó közel húszezer prostituált nagy része emberkereskedelem áldozata, ezért kell változtatni a szabályokon. A döntés előzményeiről ebben a cikkünkben olvashatnak.