Biden Kínába ment nyomást gyakorolni

2013.12.05. 06:50

Nagy nyugtalanságot keltett a távol-keleti térségben Kína váratlan bejelentése az új légvédelmi azonosító övezet létrehozásáról – közölte Joe Biden amerikai alelnök, miután közel ötórás megbeszélést folytatott Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel. „Nem ismerjük el a zónát, és mélységesen aggódunk miatta” – mondta az alelnök tárgyalópartnereinek az amerikai delegáció egy magas rangú tagjának közlése szerint.

Kijelentése után a kínai külügyminisztérium azonnal közleményt adott ki, amely szerint a tárgyalásokon arról tájékoztatták az amerikai alelnököt, hogy a légvédelmi övezet létrehozása összhangban van a nemzetközi joggal, és az Egyesült Államoknak ezt tiszteletben kell tartania. Ennek ellenére a pekingi közlemény szerint a kínai vezetők és Biden között „őszinte, mélyreható eszmecsere” zajlott le, és mindkét fél egyetértett abban, hogy a párbeszéd elmélyítésére kell törekedniük – írja az MTI.

A Kelet-kínai tenger vitatott hovatartozású, a Szenkaku/Tiaojü-szigetekre is kiterjedő, Japán és Dél-Korea által sajátjának tartott területeket is magában foglaló övezetet Kína november végén jelölte ki. A bejelentés heves ellenreakciókat váltott ki Japánból. Abe Sinzo japán miniszterelnök úgy fogalmazott, Kína lépése „rendkívül veszélyes tett, aminek nem várt következményei lehetnek”.

Hasonlóan elítélően nyilatkozott az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztere, Chuck Hagel is, aki közleményében azt írta, „az egyoldalú akció növeli a félreértések kockázatát”, valamint Kína akcióját egy a térségbeli status quo felborítására irányuló „destabilizációs kísérletnek” minősítette.