Embereket gyújtott fel az áljeltolmács

2013.12.16. 18:26

Kiderült, miért indult a Mandela-temetésen Obama mögött kalimpáló áljeltolmács ellen tíz évvel ezelőtt gyilkosság gyanújával nyomozás. Thamsanqa Jantjie egyike volt azoknak, akik önbíráskodva felgyújtottak két tolvajt, írja az Associated Press alapján a Gawker.  „Ez egy csoport döntése volt, és én is részt vettem az igazságtételben” – mondta vasárnap a férfi a Sunday Timesnak. Egy rokona és három barátja ugyanezt a történetet mondta az Associated Pressnek. 

Az ügy miatt gyilkosság vádjával bíróság elé idézték, de elmebetegségére hivatkozva nem vett részt a tárgyaláson, és több mint egy évre pszichiátriai kezelés alá került.

Az áljeltolmács bűnügyi lajstroma egyébként meglepően hosszú: korábban lopásért is ült, de betörés, nemi erőszak, és emberrablási kísérlet miatt is van a listáján. A dél-afrikai eNCA tévécsatorna szerint a vádak javát azonban ejtették ellene, mert a pszichés állapota miatt nem tudott megjelenni a tárgyalásokon.

„Mindannyian fel vagyunk háborodva” – közölte az Egyesült Államok afrikai kapcsolatokért felelős külügyminisztériumi helyettes államtitkára. A dél-afrikai kormány bocsánatot kért a történtek miatt.

Nagyon sajnáljuk

Thamsanqa Jantjie  akkor került be a hírekbe, amikor Nelson Mandela temetésén a politikusok beszéde közben jeltolmácsolt, de úgy, hogy az semmilyen értelmezhető jelbeszédre nem hasonlított. Egyszerűen csak hadonászott.

A férfi akkor azt mondta, hogy skizofréniában szenved, és rohama volt, nem tudott mit tenni, próbálta kontrollálni magát, de nem tudta. Azt is mondta, hogy hallucinált és hangokat hallott.

A dél-afrikai kormány bocsánatot kért a történtek miatt, bár az nem derült ki, hogy mégis hogy kerülhetett egy mentálisan beteg ember a világ vezető politikusainak közvetlen közelébe, Obamától például mindössze karnyújtásnyira.

A kulturális miniszter, Paul Mashatile a jeltolmácsszakma szigorúbb szabályozását is ígérte. „Valóban hiba történt, de nyilván nem az utcáról esett be” – mondta ugyanakkor a bocsánatkérést kissé árnyalva a fogyatékkal élők ügyéért felelős miniszter, Hendrietta Bogopane-Zulu. Kétségtelen, hogy Jantije korábban már más rendezvényeken is feltűnt jeltolmácsként: tavaly az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) megalapításának százéves évfordulója alkalmából jelent meg Jacob Zuma államfő mögött. Az ANC-nél nem tudták megmondani, hogy Jantije akkori jeltolmácsolása értelmezhető volt-e a siketek számára.  

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport