Kevesebb pénzt a bankoknak, és többet nekünk

2013.12.19. 01:08

Negyvenezer osztrák köztisztviselő tüntetett szerda este Bécsben. A derék Beamterek romló életszínvonaluk, bérüknek az infláció mértékét el nem érő emelése miatt tiltakoztak, és nehezményezték, hogy miközben nekik többet kell dolgozniuk kevesebb pénzért, addig bankmentő csomagra van pénz a költségvetésben.

"Kevesebb pénzt a bankoknak, és többet nekünk!"

– írták az egyik transzparensre az MTI tudósítása szerint.

A héten hivatalba lépett új osztrák kormány megígérte ugyan, hogy megvédi az állami alkalmazottak életszínvonalát, de az ország költségvetését szigorúan egyensúlyban akarja tartani. A köztisztviselők szakszervezete 2,3 százalékos béremelést akar, a kormány azonban csak 1,7 százalékosat ajánl. Az emelés több, mint az 1,4 százalékos mostani infláció, a tavalyi 2,3 százalékos drágulás idején viszont bérstop volt.

Utcai tiltakozásokat váltott ki az előző napokban a szociáldemokrata-konzervatív koalíciónak az a döntése is, hogy a felsőoktatásért is felelős tudományos minisztériumot összevonták a gazdasági minisztériummal. Kedden délután Bécsben és az ország több más nagyvárosában összesen közel tízezren vonultak az utcákra.

Az Európai Unióban egyébként az osztrák gazdasági növekedés a második legnagyobb, és Ausztriában a legkisebb a munkanélküliek aránya az eurózóna országai közül.